IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
14:35 | 26 ноември 2020
Обновен: 21:47 | 27 март 2024

Д-р Радева от Добрич: Дилемата кой пациент да бъде приет и кой върнат е страшна

Педиатърът не може да скрие огромната умора

По материала работи: Слав Велев
Д-р Радева от Добрич: Дилемата кой пациент да бъде приет и кой върнат е страшна

Снимка: Фейсбук/Яница Радева

 

Нуждата от непрекъснато увеличаване на броя на леглата в Ковид отделенията на болниците в цялата страна нараства с всеки ден. В същото време все по-голяма е липсата на кадри, които да обезпечават тези легла. Затова и все повече лекари и медицински персонал от другите отделения биват командировани към секторите за лечение на коронавирусна инфекция. Преди три седмици ръководството на многопрофилната болница в Добрич отправя молба към една от най-младите лекарки в здравното заведение да поеме грижата за настанените в Ковид-отделението. Д-р Яница Радева, която е педиатър, приема задачата си присърце, осъзнавайки, че колегите й имат огромна нужда от помощ, разказва Радио Варна

 

Първото нещо, което всеки от малките пациенти вижда у д-р Яница Радева е приветливата й усмивка, която макар и скрита зад маска се чете във всяка останала част от лицето й. За съжаление, това остава скрито зад всички лични предпазни средства за пациентите й в Ковид отделението в многопрофилната болница в Добрич. Дори колегите трудно се различаваме, шегува се д-р Радева.

 

Д-р Радева споделя, че обещаните допълнителни приходи за лекарите от Ковид отделенията за всички лекуващи там е на едно от последните места като причина да се поеме тази отговорна и трудна задача.

 

Въпреки оптимизма си д-р Радева не може да скрие огромната умора, която се натрупва сред колегите й, особено сред онези, които лекуват ковид пациентите от началото на пандемията и повечето от които не са излизали в почивка. До голяма степен именно желанието да им помогне я кара да приеме без никакво съмнение да работи там. Тя дава за пример завеждащия лекар на отделението пулмолога д-р Божидарова, която , по думите на д-р Радева, много често остава поне четири часа на работа извън графика си, за да помага и със сигурност е вече на предела на силите си.

 

Едно от нещата, които я изненадват в лечението на пациентите с ковид инфекция, е непредсказуемостта на заболяването и особено случаите, при които пациент се чувства добре и само в рамките на час може да се наложи дори неговото интубиране.

 

Д-р Радева е удовлетворена от решението за затягане на мерките, защото здравната система се задъхва навсякъде и дава за пример ковид отделението в добричката болница, което въпреки увеличения капацитет е постоянно запълнено и тенденцията е за все повече пациенти с нужда от болнично лечение. За нея едно от най-страшните неща е дилемата кой пациент да бъде приет и кой евентуално върнат заради липса на място. Д-р Радева призовава всеки от нас да бъде отговорен към себе си и околните и да приеме, че спазвайки мерките, той помага на всички лекари и медицинския персонал, които се грижат за болните.

 

Как се справя д-р Радва в новата ситуация и на новото си работно място, помага ли младежкият й дух и позитивизъм при лечението на възрастните пациенти, чуйте от репортажа на кореспондента  Мая Щърбанова.

Коментари

Новини Варна