IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
12:40 | 30 ноември 2020
Обновен: 01:19 | 24 април 2024

Лекар разкри лекарство - чудо, което мори COVID. Оказа се прпарат за прасета

Първите 6 дни са най-важни за овладяване на инфекцията

По материала работи: Слав Велев
Лекар разкри лекарство - чудо, което мори COVID. Оказа се прпарат за прасета

Коронавирусът трябва да се атакува в първи 6 дни. Това обяви хематологът д-р Чавдар Ботев в интервю за НОВА.

 

„Имаме едно заболяване, което е коварно поради причината, че в началото не му обръщаме внимание, когато трябва. Налице е период от шест дни, в който има вирус и трябва да го атакуваме. Лечението, което аз използвам, е пробиотик и витамин D. Когато състоянието се усложни се включва „Ремдесивир” и плазма”, каза д-р Ботев.

 

Медикът посочи, че според световните данни коронавирусът се лекува с противовирусни средства, а не с антибиотици. Според експерта в нито един модерен и актуален протокол за лечение не е включен антибиотикът.

 

„Ремдесивир” и плазмата са такива. В първите стадии се дава и „Ивермектин”, който се оказа лекарството - чудо. Него го използваха много бедни страни, а първата развита е Израел. Клинично проучване показа, че ако живеете с болен и приемате „Ивермектин” има само 7% шанс да се разболеете”, добави д-р Ботев. Той препоръча изкашлянето да се прави наведен, за да може по този начин да се прочисти белият дроб.

 

Шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов обясни, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт “Ивермектин” . Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента, а изпитването се провежда в 9 болници у нас. Шефът на ИАЛ поясни, че медикаментът “Ивермектин” се използва от десетки години при инфекции, предизвикани от паразити. “Той е с познат профил на безопасност”, увери Кирилов.

 

Лекари - хуманни и ветеринарни, коментираха пред “Труд”, че не става въпрос за откритие на лекарство срещу коронавирус, а за използване на медикамент за краста по свинете, за вътрешни и външни паразити като глисти, бълхи, въшки и други по кози, овце, кучета, крави и др. Лекарството е познато от края на 70-те години. Но при животни, които са третирани с него не могат да се използват млякото и месото минимум един месец, тъй като са токсични.

 

За използването на “Ивермектин” за лечение на болни с COVID-19 в България се заговори в началото на април, а повод бе проучване на австралийски учени, които твърдяха че медикаментът може да убие вируса за 48 часа в лабораторни условия. Проучването им бе върху клетъчни култури, а антивирусния ефект се оказа, че се постига при концентрация 10 на четвърта степен по-висока от допустимата, т. е. при силно токсична доза, която освен вируса би убила и болния.

 

Ивермектинът се използва и при хората за лечение на някои заболявания, причинени от паразити. Сред тях е т. нар. речна слепота /онхоцеркоза/, която поразява хора в по-топлите страни, коментира в края на април шефът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Паскал Желязков. Той подчерта, че в “България няма разрешение за прилагане на Ивермектин върху хора. Използването на ветеринарномедицински продукти при хора е Незаконно и представлява реална опасност за тяхното здраве и живот.” 

 

Липсата на разрешение за прилагане на медикамента е наложила провеждането на клинично изпитване. “България е първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване с “Ивермектин”, похвали се шефът на ИАЛ Богдан Кирилов на днешния брифинг. Твърдението му се оказа невярно, тъй като в Испания се провеждат две такива изпитвания.

 

Медикаментът поразява черния дроб

 

“Ивермектин” предизвиква тежки поражения върху черния дроб, а в 70% от случаите се наблюдават и поражения върху периферната нервна система. Тези странични действия на медикамента са описани в учебника “Тропическа медицина” на Кралското дружество.

 

Там е посочено, че “Ивермектин” се прилага върху болни с филариоза в африканските страни.

 

Проверка на “Труд” установи, че изпитването с “Ивермектин” е регистрирано в ИАЛ от българска компания, която е и спонсор на проучването. Записано е, че в него трябва да участват 120 пациенти, 80 от които на възраст от 18 до 65 г., а 40 над 65 г. Предвидено е да се провежда в две групи - на едната се прилага “Ивермектин”, а на втората - плацебо. Посочено е, че доброволците които се третират с медикамента трябва да са с положителна PCR проба, до 72 ч. Друго условие е да са с лек до умерен COVID-19. “Ивермектинът никога няма да стане лекарство срещу COVID, защото концентрациите, при които убива вируса са непостижими. Това е лекарство за убиване на глисти”, коментира пред “Труд” фармакологът проф. Георги Момеков, който е написал дори статия по темата.

Коментари

Новини Варна