IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
13:15 | 12 декември 2020
Обновен: 06:57 | 18 април 2024

Кога бременните боледуват най-тежко от COVID-19?

В първия триместър вирусът пощадява бъдещите майки

По материала работи: Слав Велев
Кога бременните боледуват най-тежко от COVID-19?

Бременните жени боледуват по-тежко от заболяването през втория и третия триместър от бременността. В първия триместър като че ли ги пощадява. Това обясни пред НОВА доктор Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в „Токуда”, позовавайки се на проучвания са направени измежду над 260 жени в Италия и при около 400 жени във Великобритания.

 

„Само при 4% във Великобритания и 5% в Италия е установено вертикално преминаване на заразата. При голяма част от децата заболяването преминава леко, но са добър гостоприемник на вируса и могат да го разпространяват”, каза тя.

 

За последните два месеца д-р Масларска е изродила 11 бебета от майки, заразени с коронавирус. „Само при едно дете бяха открити антигени. Останалите деца бяга негативни и при двата теста – при раждането и на седмия ден. Световната практика също не е убедителна, има много малко проучвания”, посочи тя.

 

По думите ѝ е възможно вирусът да живее дълго в организма на бебетата. Благодарение на здравия си организъм те обаче преминават през заболяването много леко. Практиката показва, че новородените остават положителни 3-4 седмици. Д-р Масларска сподели и за случай на родилка, която е била в много тежко състояние в първите седмици след раждането. Тогава се е наложило бебето й да бъде отделено от нея.

 

Коментари

Новини Варна