IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
08:30 | 21 декември 2020
Обновен: 18:28 | 25 март 2024

Новият щам на коронавируса плъзна и в други страни. Къде е открит досега?

Той се разпространява по-бързо от предишния, но не е по-смъртоносен

По материала работи: Слав Велев
Новият щам на коронавируса плъзна и в други страни. Къде е открит досега?

По-заразният щам на коронавируса, регистриран във Великобритания, е открит и в Нидерландия, Дания и Австралия, съобщи Би Би Си, предаде "Монитор".

Според информация на Световната здравна организация, новият щам на вируса се разпространява по-бързо от предишния, но не е по-смъртоносен. Няма доказателства той да реагира по различен начин на ваксините, смятат експерти.


 Нидерландия въведе забрана за пътнически полети от Великобритания до 1 януари заради новия вид коронавирус.


Решението беше взето, след като проби, взети по-рано този месец, разкриха същия нов щам на коронавирус, като този във Великобритания. В очакване на "по-голяма яснота" относно ситуацията в Обединеното кралство, холандското правителство заяви, че допълнителният "риск новият вирусен щам да бъде въведен в Нидерландия трябва да бъде сведен до минимум, доколкото е възможно".

 

Премиерът Марк Рюте заяви също, че ще работи с други държави-членки на Европейския съюз през следващите дни, за да "проучи възможностите за по-нататъшно ограничаване на риска новият щам на вируса да бъде пренесен от Обединеното кралство". Епидемиологът на СЗО Мария ван Керхове заяви, че специалистите са "проследили мутации по целия свят от началото на пандемията". СЗО е в контакт с официални лица от Великобритания във връзка с новия щам. Мутациите на вирусите се идентифицират често, каза д-р Ван Керхове, добавяйки, че е важно да се разбере "какво правят тези мутации и как се държат". 

 

Коментари

Новини Варна