IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
17:00 | 25 декември 2020
Обновен: 23:46 | 25 април 2024

Вижте с какво се съгласяваме при ваксинация срещу COVID-19

Здравното министерство пусна декларацията за съгласие - пълен документ

По материала работи: Слав Велев
Вижте с какво се съгласяваме при ваксинация срещу COVID-19

Здравното министерство публикува декларацията за информирано съгласие за извършване на ваксинация срещу COVID-19, която ще подписва всеки, който пожелае да си постави ваксина.

В нея се вписват имената, ЕГН, номер на лична карта и адрес на човека, който ще се ваксинира. Съгласието може да се даде и от родител настойник или попечител. С декларацията се заявява, че подписаното лице е запознато с ползите от ваксината срещу COVID-19, която е избрана и нейното търговско име, дава се съгласие именно тя да бъде поставена, както и че при при възникване на нежелани реакции след ваксинация следва да се  съобщи за появата им по всяко време на медицински специалисти или на Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

В документа се вписват дата, а ваксинираният и лекарят, който поставя дозата, поставят подписа си.

 

Здравният министър вече издаде заповед, с която ваксинирането у нас ще започне на 27-и декември.

 

Пълен текст:

Заявявам че:

1. съм запознат с ползите от ваксината срещу COVID-19 …………………………… (вписва се търговското име на ваксината), рисковете от заболяването и неговите усложнения; показанията, начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт;

2.    уведомен съм, че при възникване на нежелани реакции след ваксинация следва да съобщя за появата им по всяко време на медицински специалисти или на Изпълнителната агенция по лекарствата чрез попълване на електронен формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица, достъпен на следния линк: https://www.bda.bg/bg/формуляр-за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции-от-немедицински-лица. 

3.    съм съгласен да ми бъде/да бъде (ненужното се зачертава) приложена ваксина срещу COVID-19 ………… (вписва се търговското име на ваксината). 
 

Коментари

Новини Варна