IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
09:10 | 29 януари 2021
Обновен: 13:24 | 21 април 2024

Първите 5 дни на огнището в Ухан, довели до пандемията. Какво скри Китай?

Можело ли е да бъде предотвратена?

По материала работи: Слав Велев
Първите 5 дни на огнището в Ухан, довели до пандемията. Какво скри Китай?

Преди година китайското правителство постави под пълен локдаун град Ухан. 

Няколко седмици преди това властите твърдяха, че огнището е под контрол - само няколко десетки случая, свързани с Мокрия пазар. Но всъщност вирусът се е разпространил в целия град и из цял Китай, пише "ДНЕС.bg".

Това е историята на първите пет критични дни в началото на пандемията. Към 30 декември няколко души вече са приети в болници в централния град Ухан, след като се разболяват от "мистериозна респираторна болест". 

Първият известен случай е мъж на около 70 години, който се е разболял на 1 декември. 

Много от тях бяха свързани с пазара на живи животни - Huanan Seafood Market, а лекарите вече са започнали да подозират, че това не е обикновена пневмония.

Проби от белите дробове на заразените са изпратени на компании за генетично секвениране, за да идентифицират причината за заболяването, а предварителните резултати показват нов коронавирус, подобен на SARS. 

Местните здравни власти и Центърът за контрол на заболяванията в страната (CDC) вече са уведомени, но обществеността все още не знае нищо.

Въпреки че по това време никой не го е знаел, между 2300 и 4000 души вероятно вече са били заразени, според скорошен модел от MOBS Lab.

И не само - огнището се е удвоявало по размер на всеки няколко дни. Епидемиолозите казват, че в този ранен период в началото на епидемията всеки ден и дори всеки час е от решаващо значение.

30 декември 2019: Предупреждението за настъпващия вирус

Около 16:00 часа на 30 декември на ръководителя на спешното отделение в централната болница Ухан бяха връчени резултатите от тест, извършен чрез секвениране на лабораторията Capital Bio Medicals в Пекин. Докато чете доклада я облива студена пот - най-отгоре стоят тревожните думи SARS CORONAVIRUS. 

Тя ги огражда в ярко червено и ги публикува доклада за колегите си в китайския сайт за съобщения WeChat.

В рамките на час и половина зърнестият образ с големия червен кръг достигна до лекар в офталмологичното отделение на болницата -  Ли Венлианг. 

Той го сподели със своята група колеги, като добави предупреждението:

"Не разпространявайте съобщението извън тази група. Накарайте семейството и близките си да вземат предпазни мерки."

Здравната комисия на Ухан вече беше наясно, че в болниците в града се случва нещо. Същия ден пристигат служители от Националната здравна комисия в Пекин и белодробни проби бяха изпратени в поне пет държавни лаборатории в Ухан и Пекин, за да секвенират вируса.

31 декември 2019: Предложения за помощ

Когато новината започна да се разпространява, професор Джордж Гао, генерален директор на Китайския център за контрол на заболяванията *CDC), получава предложения за помощ от контакти по целия свят.

Китай обнови инфраструктурата си за инфекциозни болести след SARS през 2019 г. Гао обещава, че огромната система за онлайн наблюдение на Китай ще бъде в състояние да предотврати следващото подобно огнище. Двама от учените, които са се свързали с него, си спомнят, че ръководителят на CDC не изглеждал разтревожен.

Същия ден здравната комисия на Ухан публикува съобщение за пресата, в което се посочва, че са установени 27 случая на вирусна пневмония, но че няма ясни доказателства за предаване от човек на човек.

Ще минат още 12 дни, преди Китай да сподели генетичния код на вируса с международната общност. И до днес Китай твърди, че "винаги е действал открито, прозрачно и отговорно и... своевременно".

Още новини за пандемията от коронавирус четете на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна