IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:10 | 2 февруари 2021
Обновен: 10:06 | 19 април 2024

Пак шумен скандал с Астра Зенека! Тествали с грешната доза 1500 от доброволците

На този препарат се разчита за масовата имунизация у нас

По материала работи: Слав Велев
Пак шумен скандал с Астра Зенека! Тествали с грешната доза 1500 от доброволците

Писмо, с което са се сдобили журналисти от Ройтерс, разкрива, че доброволците в клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус, която беше разработена съвместно от Оксфорд и Астра Зенека, не са били уведомени за грешка при дозирането й, предаде "Труд".

Това е поредният удар срещу Астра Зенека, чиято ваксина стана обект на разгорещени спорове в Европейската комисия преди дни. На този препарат се разчита и за масовата имунизация у нас, информира БТВ.

Около 1500 от първите доброволци за клиничните изпитвания получили половин вместо цяла доза ваксина, последвана от цяла доза бустер. Въпреки това те не били уведомени за грешката. Вместо това Оксфорд уведомили за грешката британските регулатори на медикаменти, а самите участници в проучването - доста по-късно. Здравните органи посъветвали учените да направят още една контролна група, която да получи пълната доза ваксина, за да се направи сравнение между двете. 

В писмото пише още, че грешката при дозирането ще помогне на учените да разберат дали ваксината ще работи по-добре при различно дозиране. Важно е да уточним, че никъде в документите не се съобщава за какъвто и да било риск за самите доброволци. 

От Ройтерс изпратили писмото до експерти по медицинска етика и право, които са категорични, че Оксфорд са нарушили правилата и е трябвало да съобщят на участниците в изпитванията веднага. 

От Оксфорд избягват да използват израза "грешка при дозиране". Говорителят на университета Стийв Причард заяви пред агенцията, че групата, която получила половин доза не била планирана. "Ние знаехме предварително, че има несъответствие в дозата и обсъдихме това с регулаторните органи", казва той. Този намек, че всъщност сгрешената доза не е въобще "сгрешена" противоречи на по-ранни изказвания от Оксфорд и Астра Зенека, който още при публикуване на данните за нейната ефективност заявиха, че тя се дължи на "грешка".

В писмото от Оксфорд пише още, че "информацията не представлява никакъв интерес за участниците, тъй като е прекалено техническа". Пише също, че "по-ниската доза е в рамките на нормалното при дозиране за клинични изпитвания" и "ако осигурява защита, това може да даде по-добри варианти за ползване по време на ваксинационните програми".

В крайна сметка учените установили следните данни: при групата с половин доза ваксина и цяла доза бустер ефективността е 90%. При групата с две пълни дози - 62%. При изчисления на режима за двете дози, финалната ефикасност на ваксината на е 70,4%.

 

Коментари

Новини Варна