IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
16:00 | 19 февруари 2021
Обновен: 16:53 | 17 април 2024

Какво не ѝ е наред на ваксината на AstraZeneca?

На места временно спряха да използват препарата

По материала работи: Слав Велев
Какво не ѝ е наред на ваксината на AstraZeneca?

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри настоява медицинските работници, санитарите и болногледачите да не се ваксинират с препарата на AstraZeneca. 

Ваксината не е по-малко сигурна от останалите, но ефективността ѝ е ограничена, заяви той в интервю за "Райнише пост", предаде Bulgaria ON AIR

"Затова смятам, че хората, при които има висок риск от зараза, а сред тях попадат медицинският персонал, санитарите и болногледачите, е по-добре да се имунизират с по-ефективни ваксини", посочва Монтгомъри. 

"Това може да е от полза за по-младите хора с по-малко контакти и по-нисък риск от тежко протичане на болестта. За съжаление, ваксината на AstraZeneca се сдоби с лош имидж и се стигна до онази "несигурност, която всички искахме да избегнем", казва още той, цитиран от "Дойче веле".

На две места в германската провинция Долна Саксония във вторник поставането на ваксината на AstraZeneca временно беше спряно - именно поради постъпили оплаквания от нежелани ефекти. 

От болницата "Хецогиня Елизабет" в Брауншвайг съобщиха, че отлагат планираните имунизации с тази ваксина. Там от общо 88 души от персонала, ваксинирани с препарата на британско-шведската компания, при 37 са възникнали странични реакции.

Временно беше преустановено поставянето на ваксината на AstraZeneca и в шведската провинция Сьормланд южно от Стокхолм - заради много оплаквания за висока температура след имунизацията. 

Една от основните причини за изпитваните спрямо препарата на AstraZeneca съмнения са появилите се съобщения за недостатъчна ефективност на ваксината срещу новите мутирали варианти на коронавируса. Световната здравна организация (СЗО) обаче настоява използването на ваксината да продължи. 

 

Коментари

Новини Варна