IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
16:50 | 2 март 2021
Обновен: 04:07 | 19 април 2024

Изненада за ваксинираните с "Пфайзер": Ще има и трета доза

Ефективността на ваксините намалява с 2/3 при новите варианти на COVID-19

По материала работи: Слав Велев
Изненада за ваксинираните с "Пфайзер": Ще има и трета доза

В България до този момент най-разпространен е британският вариант на коронавируса. Южноафриканският все още не е достигна до нас, а ваксините срещу него имат по-ниска ефективност. 
 
Това коментира в ефира на bTV проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. 


 
"И "Пфайзер", и "Модерна" признаха, че с 2/3 намалява ефективността. Затова започват да се разработват нови поколения ваксини. ОТ "Пфайзер" считат, че ще има трета доза до 8 месеца след поставянето на втората, за да се реагира и на новите варианти", обясни проф. Петрова.
 
Според нея руската ваксина има 91% ефективност и е много качествена. Тя поясни още, че всички ваксини предпазват от тежко протичане на заболяването и създават имунен отговор. Тя е на мнение, че не трябва да се избира между тях, тъй като всичките ще доведат до добър резултат.
 
"В момента е проверено каква е ефективността и на трите ваксини след първа - тя е 80-90%. Втората добавя едни 10-15% към тази ефективност и затвърждава имнния отговор. До голяма степен човек е защитен и само след първата доза", обясни проф. Петрова. 

 
В момента във Великобритания се провеждат експерименти - около 400 доброволци си поставят различни комбинации от две ваксини през различен период от време, за да се види дали има ефективност. 
 
"Ваксините дават гаранция за леко протичане на заболяването, но в голямата си част не обещават, че ваксинираните хора няма да са преносители", поясни проф. Петрова.


 
Тя смята, че твръдението на здравния министър, че до края на юни у нас ще са се ваксинирали 70% от хората е нереалистично. 
 
"Първо няма толкова много произведени ваксини в света и второ ваксинацията у нас в момента върви бавно, за да може това да бъде постигнато", смята тя. 
 
Според проф. Петрова ръстът при новорегистрираните случаи на COVID-19 показва, че постепенно влизаме в трета вълна. 
 
"Такива стойности не е имало от декември миналата година. Независимо от отпускането на меките, личната хигиена трябва да се спазва", коментира проф. Петрова.

 

Коментари

Новини Варна