IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
11:15 | 3 март 2021
Обновен: 04:20 | 28 април 2024

Разрешават ваксината на "Янсен" на 11 март в ЕС?

Препаратът на "Джонсън и Джонсън" e над 85% ефективна, дори и срещу новите щамове

По материала работи: Слав Велев
Разрешават ваксината на "Янсен" на 11 март в ЕС?

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че на 11 март ще обсъди издаването на разрешение за използване в ЕС на ваксината срещу ковид на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), предаде Агенция Кросс.

Извънредното заседание цели да се постигне решение още в този ден, се уточнява в съобщението. По-рано тази седмица Европейската комисия потвърди, че оценката на ваксините занапред ще бъде ускорена.

Когато бъде утвърдена, ваксината на "Янсен" ще стане четвъртият препарат срещу новото заболяване, чиято употреба е разрешена в ЕС. ЕК сключи договори с шестима производители на ваксини, като уточни, че държавите от ЕС имат свободата да си доставят и други препарати на собствена отговорност.

 
"За да изградим колективна защита срещу вируса, са нужни поне 60-70% да имат имунитет. С новите варианти се смята, че този процент трябва да бъде по-висок - към 80. Не само ние, но и целият свят все още е доста далече от това", коментира пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова. 
 
Тя каза и подробности относно ваксината на "Джонсън и Джонсън", която беше разрешена в САЩ. 
 
"Тя също е векторно базирана и по това прилича на "АстраЗенека". Различното е, че е предназначена да бъде само в една доза и има доста добра ефективност. Предотвратява тежките случаи повече от 85%", обясни проф. Александрова. 
 
"Още по време на клиничните проучвания влезе в директна битка с новите варианти на вируса. Друг плюс е, че може да се съхранява три месеца в обикновен хладилник", поясни още вирусологът. 
 
Според проф. Александрова това е пандемия, която не е по силата на една ваксина, една институция или една държава. Тя е на мнение, че колкото повече ваксини има, толкова по-добре.
 

 

Коментари

Новини Варна