IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:00 | 11 март 2021
Обновен: 20:31 | 27 март 2024

Ваксинирането тръгва пак, но само с "АстраЗенека"– в 335 пункта из страната

Първите записали се за ваксина онлайн вече са по опашките

По материала работи: Слав Велев
Ваксинирането тръгва пак, но само с "АстраЗенека"– в 335 пункта из страната

Първите записали се за ваксина на опашката от днес
Имунизацията започва с наличния препарат на "АстраЗенека"
11 мар 2021 07:00, Камелия Цветанова
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
 

От днес стартира ваксинацията срещу Covid-19 на хората, които са се записали в електронния портал. Имунизацията на гражданите започва с наличния препарат на "АстраЗенека". С РНК ваксини ще бъдат имунизирани обвързаните с изборния процес, както и тези, на които трябва да се постави втора доза., припомня БНР.

Разпределението на препаратите в страната е на база желаещите. Ако в електронния регистър има направена заявка за определен вид ваксина, но тя не е налична към момента, хората могат да си поставят наличната или да изчакат по-късна дата, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева:

"Тяхното право да изчакат ваксина с РНК не е отменено. Лицата са информирани за това в какви ваксини разполагаме, както от центровете където са записани, така и през информационните портали на лечебните заведения, където се поставят ваксини."

От доставените количества ваксини през тази седмица 25 000 дози от препарата на АстраЗенека са разпределени за личните лекари в страната, обясни Жени Начева.

"Ние получаваме информация за постъпващите дози на седмична база или двуседмична база. На базата на тази информация ние разпределяме ваксините след разговори с общопрактикуващите лекари и със записаните през електронния портал, и с изпълнението на фазите. Ние сме в диалог с общопрактикуващите лекари и те ще получават също допълнително дози ваксини", посочи тя.

Имунизацията срещу Covid-19 ще се извършва в 335 ваксинационни пункта в страната.

 

Коментари

Новини Варна