IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
13:00 | 18 март 2021
Обновен: 07:39 | 20 април 2024

94% повече заболели с COVID-19 за две седмици. 124% повече починали

Масовата имунизация ще продължи след решението на ЕМА за AstraZeneca

По материала работи: Слав Велев
94% повече заболели с COVID-19 за две седмици. 124% повече починали

„Заболеваемостта от COVID-19  у нас се е увеличила с 94% за последните две седмици”. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица - с 46%, а на база 2 седмици – 124%. Това поставя страната ни на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария”, каза още той.

„На седмо място в света сме по интензивност на нарастване на случаите, регистрирани на ден и на четвърто място в Европа по същия показател след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

Масовата ваксинация ще продължи след произнасянето на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) по отношение на препарата на AstraZeneca. Записаните в електронния регистър ще бъдат уведомени със SMS или имейл.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти.

Ако бъде спряна ваксинацията с AstraZeneca, за имунизираните с първа игла с този препарат ще бъде взето европейско решение какво да се прави.

Ангелов увери, че AstraZeneca не причинява нищо.

"Няма доказателства за това. Очакваме какво ще каже ЕМА. Съдебно-медицинската експертиза от Пловдив за починалата след ваксинация жена се очаква също тези дни", заяви министъра и допълни, че българите ще бъдат информирани с истината.

Още 180 хил. дози до края на месеца се очакват от ваксината на AstraZeneca.

В момента се ваксинират хора от имунизационния план срещу COVID-19.

Ангелов отново каза, че има близки, които са ваксинирани с AstraZeneca, затова успокои хората да бъдат спокойни.

България е поръчала близо 4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Коментари

Мерки ( преди 3 години )
Експертите могат ли да обяснят как точно да спазваме мерките в градския транспорт?Само малки автобуси по натоварените линии, претъпкани сутрин и вечер?!??!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна