IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
16:30 | 18 март 2021
Обновен: 09:51 | 14 април 2024

Следващата седмица очакват бум на хоспитализираните във Варна

Разкриват нови 200 легла

По материала работи: Слав Велев
Следващата седмица очакват бум на хоспитализираните във Варна

Към 22-25 март се очаква да има сериозно натоварване към болниците. Има готовност леглата за ковид пациенти във Варненско да бъдат увеличени от 500 на 700 следващата седмица. Това съобщи в интервю за Дарик областният управител Стоян Пасев пред Наталия Господинова.

Той разкри, че си е поставил като основна задача справянето с напрежението върху лечебните заведения и осигуряването на достатъчно болнични легла.

Към тази сутрин свободните ковид места във варненските болници са били 110. Притеснителен е обаче фактът, че се приемат много пациенти за интензивно лечение, посочи Пасев. Той разкри, че скоро се очаква да заработи ковид отделението в болницата в Девня. 

Натоварване върху болничната система в областта има от пациентите от съседните Добрич, Шумен и Бургас. Към днешна дата в болниците в морската столица има хоспитализирани 80 души с коронавирус от други области, посочи управникът.

Близо 1000 ваксини на „Пфайзер” са осигурени тази седмица за целевите групи във Варненско. Те обаче са недостатъчни, тъй като още учители и кандидат-депутати са пожелали да бъдат ваксинирани. Имунизирани са около 2000 души от ангажирани в изборните секции около 7000.

С около 500 машини ще се гласува в областта. След всяко гласуване машините ще се дезинфекцират. Засега са предвидени 35 мобилни секции. Едва ли обаче те ще се достатъчни за всички желаещи да гласуват, смята Пасев. И посочи, че към днешна дата карантинираните в областта са 1800.

До три дни преди изборите ще се подават заявления от поставените в домашна изолация. Все още не е ясно как ще се процедира с карантинираните в тези 3 дни, които изявят желание да упражнят правото си на гласуване.

Локдаунът върши работа. Ограниченията обаче ще нарушат изборния процес и ще повлияят на резултатите от вота, смята Стоян Пасев.

Областният управител отрече пандемията и Covid-19 да се използват като властови инструмент за политически решения: „За тази пандемия няма панацея. Каквото и решение да се вземе, винаги е грешно. Процесите обаче не бива да се политизират. Здравето на хората е преди всичко”. 

Коментари

Новини Варна