IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
10:50 | 31 март 2021
Обновен: 18:49 | 19 април 2024

Кунчев за мерките: Недоволни винаги ще има!

Лесно може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим, смята математикът Лъчезар Томов

По материала работи: Слав Велев
Кунчев за мерките: Недоволни винаги ще има!

Пенсионерските коридори за пазаруване не са удачен вариант, смята държавният здравен инспектор

Идва моментът, в който зеленият коридор за пазаруване би било добре да се преразгледа. Това заяви в  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. Според него като че ли отрицателният ефект надвива над положителния. 

За разхлабването на мерките доц. Кунчев посочи, че винаги когато вземат решение за промяна на мерките, се сблъскват с две тенденции.

„Едната е желанието на бизнеса да работи, а другата броят на новодоказаните случаи. Това търсене на баланс между двете винаги е много спорно. 1% е разликата между хората, които считат, че не трябва да се разхлабват мерките и тези, които мислят, че не трябва. Бихме могли да видим какъв ще бъде ефектът. За пръв път сме разпределили мерките във времето“, допълни той и уточни, че недоволни винаги ще има. Доц. Кунчев добави, че се опитват да дадат този отдушник, който носи най-малко рискове.

„Моловете в някой от моментите са претоварени от хора. Моловете се превръщат в агората от Древна Гърция. Там хората си правят срещи и се разхождат“, коментира доц. Кунчев. Той подчерта още, че заиграването с изборите е много вредно.

„Ще продължим да вдигаме леглата. Не бих казал, че има определен модел за справяне в кризата в целия свят. Всички се опитваме да намерим сечението между това да функционира обществото и да предпазим колкото може повече хора. Надяваме се това да е най-високата точка от третата вълна“, коментира той. Доц. Кунчев посочи, че стадионите ще бъдат отворени тогава, когато може. „Концентрацията на хората и начина на поведение е малко рисков. Оперативният щаб ще го има, докато реши правителството. За нас ще е голямо облекчение, ако ни освободят от тази дейност. Уморен съм от всичко, но най-вече от крайните форми на неразбиране от страна на хората“, допълни той. 

Попитан дали могат да се смесват дозите на ваксината, като например първата игла е с „АстраЗенека“, а втората с друг вид, доц. Кунчев отговори, че вероятно може, но това все още не е решено от Европейската агенция по лекарствата.

"Лесно можем да стигнем 12 000-15 000 хиляди хоспитализирани души в следващите няколко седмици, ако отворим“. Това заяви математикът Лъчезар Томов, преподавател в Нов български университет и Националната гимназия за древни езици и култури пред БНР.

Много е рано за разхлабване на мерките. Явно британският вариант е много по-труден за контролиране от другите варианти, коментира още преподавателят.

„Няма преследване за спазване на нормалните стандартни мерки. Няма преследване в магазините и в моловете, систематично, за това, че хората ходят с маски под носа или без маски, или с шалове. Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или Японияу за да го избегнете или да го отложите максимално. Ние имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд“, посочи Томов.

Болничната система и сега е капитулирала, защото имаме по една интензивна сестра на 20-30 души, изтъкна Томов. По думите му сега има „повишена смъртност, която е доста над официалната“.

Запитан как коментира тезата, че се търси баланс между физическото и психическо здраве, Томов изтъкна, че „няма как психическото здраве да е за сметка на физическото.“

Най-опасен според Лъчезар Томов е сигналът, който се дава от властта с новата заповед за разхлабване на мерките – „правете, каквото искате“.

В България стриктно затваряне ще даде по-бърз ефект, отколкото в Англия, заради по-слабия трафик между регионите, заяви още математикът.

„По време на епидемии, на експоненциален ръст, който се върна сега, е доста неефективно ваксинирането“, подчерта Лъчезар Томов, който обаче е на мнение, че хората трябва да бъдат убеждавани да се ваксинират.

„Ако ваксинираме по-бързо рисковите групи, натискът над болниците със сигурност ще намалее“, каза той.

Коментари

Новини Варна