IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
12:45 | 8 април 2021
Обновен: 17:13 | 23 април 2024

Важно: Спешно звъним на лекаря при следните симптоми

Вижте за какво трябва да внимаваме след ваксинация с AstraZeneca

По материала работи: Слав Велев
Важно: Спешно звъним на лекаря при следните симптоми

маг. фарм. Богдан Кирилов/Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Директорът на Изпълнителната агенцията по лекарствата (ИАЛ) - маг. фарм. Богдан Кирилов, съобщи за три ваксини, които очакват становище на EMA: NovaVax, руската Sputnik V и китайската Sinovac. Той също така посочи симптомите, за които да внимаваме след ваксинация с AstraZeneca, за да избегнем образуването на тромбози. Това стана по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Вчера ЕМА предостави информация по отношение на сигнал за много редки случаи на необичайни тромбози. Това се изключително редки нежелани реакции, съобщени при прилагането на Астра. 

"Две състояния са идентифицирани (след прилагане на AstraZeneca, бел. ред.) - едното е тромбоза на мозъчен венозен синус (62 случая), а другото - на тромбоза на спланхниковата вена (24 случая)", посочи маг.-фарм. Кирилов.

И поясни, че информацията е на база милиони случаи, като честотата е изключително ниска - средно по 3 случая на един милион.

Това, което се препоръчва от EMA, е да се предостави информация на желаещите да се ваксинират с AstraZeneca, а те да наблюдават за следните симптоми:

задух

болка в гърдите

подуване на долни крайници

продължителна болка в корема

главоболие

размазано виждане 

"Ако имате тези симптоми, веднага се консултирайте със специалист", призова маг. фарм. Кирилов.

"За лицата, на които е поставена ваксина, експертите на EMA не препоръчват специфична профилактика, но е препоръчително да се наблюдава съответно за тези симптоми" посъветва още той.

"В следващите седмици анализът ще продължи за всички ваксини и при промяна ще се предприемат съответните действия", категоричен е директорът на ИАЛ.

Коментари

Новини Варна