IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
10:50 | 16 април 2021
Обновен: 10:42 | 26 април 2024

Има и български щам на COVID! Къде е открит, опасен ли е?

Веднага здравните власти у нас са се организирали

По материала работи: Слав Велев
Има и български щам на COVID! Къде е открит, опасен ли е?

България е открила вариант на коронавируса в северната част на страната ни, при две възрастни пациентки, които са били заразени с британската мутация на коронавируса, обяви на брифинга на здравните власти у нас, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, веднага здравните власти у нас са се организирали, взели са проби, които са били изследвани от молекулярната лаборатория на БАН, където е открито, че има промена в протеина на вируса. Успокоителното е това, че той не е толкова променен, че ваксините, които са налични, да не могат да му вйздействат.

"Засега този щам е под наблюдение, не очакваме да доведе до това, което плащи света – да се търси нова ваксина", настоя той.

Тодор Кантроджиев обяви още, че има две групи на мутациите на вируса, които се следят от учените по света – притеснителни и новопоявили се.

Българският вариант е от новопоявилите се и той е под наблюдение, там са още френският, чешкият и румънският.

"Чешкият и румънският не бяха официално оповестени от здравните власти. Някой май искаше да създаде паника и интерес. Двата варианта се проучват. Румънският и чешкият нямат широко разпространение и не променят влиянието на ваксините към защитните сили на организма", настоя той.

В групата на пртеснителните пък влизат бразилският, южноафриканският и нигерийският щам, които имат по-широко разпространение и засягат повече млади хора, посочи професорът.

 

Коментари

Новини Варна