IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
10:00 | 10 май 2021
Обновен: 20:07 | 26 април 2024

Идва най-силната магнитна буря за май. Как да се предпазим от нея?

В събота и неделя бурата постепенно ще отшуми

По материала работи: Слав Велев
Идва най-силната магнитна буря за май. Как да се предпазим от нея?

Най-силната и продължителна пролетна магнитна буря ни очаква от сряда. Тя ще започне със смущения на магнитосферата още в сряда, но в четвъртък, особено в петък, ще е кулминацията. В събота и неделя бурата постепенно ще отшуми.

Нивото от 6, което символизира умерено силна магнитна буря, очаквана в късния четвъртък и ранния петък, е ниво, което по продължителност не сме усещали още от септември 2020 година.

Заради силните геомагнитните бури вече бе обявен жълт и червен код  от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Нова поредица от дни със силни магнитни бури се очаква и около 20-21 май. Смущения ще има в самия край на месеца, но вече с доста по-ниска степен на активност.

Геомагнитните бури се усещат от хората с по-лабилно здраве и най вече от тези над 50 г. Обостря се състоянието на страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

В тези дни са възможни колебания в кръвното налягане, главоболие, неразположения, безсъние и безпокойство.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.

Препоръчват се повече течности.

Трябва да се избягват тежки храни и алкохол. Да не се натоварва организма с упражнения. Да не се стои дълго в затворени помещения, но и да не се излагате на пряка слънчева светлина, защото тези дни изригванията ще са големи.

 

Коментари

Новини Варна