IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
17:00 | 10 май 2021
Обновен: 05:50 | 6 май 2024

Решено: Зелените коридори oстават (ВИДЕО)

Имунизацията продължва през общопрактикуващите лекари и през информационната система

По материала работи: Слав Велев
Решено: Зелените коридори oстават (ВИДЕО)

Зелените коридори за ваксиниране срещу COVID-19 остават и след празниците. Това стана ясно след заседание на Националния ваксинационен щаб.

Главният държавен здравен инспектор пoсочи, че страната ни очаквва за този месец общо 2 млн. дози ваксини, а през следващия юни 2,5.мн дози. „Считаме, че при тези доставки могат да работят всички възможни канали за имунзиация“,каза още доц. Кунчев, предаде "Монитор".

Той уточни, че имунизацията продължва през общопрактикуващите лекари, през информационната система чрез записване която и сега работи. По думите му през следващата седмица в нея има записани 12 хиляди души. „Зелените коридори, даваме и тази възможност. Оказа се, че доста наши сънародници живеещи в чужбина се възползват точно от тази възможност“, каза още епидемиологът.

Припомняме, че по време на празниците от 30 април до 9 май бяха пуснати зелените коридори в 26 пункта в страната. Пред столичните кабинети за ваксиниране се извиха опашки от желаещи.

По думите му се очакват „приятни изненади“ по отношение на кратката харатекристика на продукитите и те ще станат по-лесни за употреба и логистика.  Доц. Кучнев обясни, че след 20 май  при препарата на Pfizer вероятно ще има промяна, според която ще може да се съхранява ваксината 4 седмици. „Това ще направи много по лесна работата основно на личните лекати, тъй като досега това време беше седмица“, обясни доц. Кунчев.  

Той добави, че се очаква и флаконите да почнат да пристигат разредени, тоест не трябва да се разреждат допълнително, което също отнема време да се прави на място.“ Промяна се очаква и по отношение на възрастовите ограничения за употреба на ваксината. „Много са напреднали нещата при pfizer, а и на moderna да се прилагат и на деца над 12 години. В момента текат изпитания и за деца над 6 години, посочи още доц. Кунчев и прогнозира, че в следващите 2-3 месеца това ще стане факт и за двете ваксините.

Главния държавен инспектор уточни още, че може вече да стартира официално и 5 фаза от ваксинационния план, тоест всички могат да получат имунизация по един от трите действащи канала. „Тази фаза е по-специфична, ще се прави имунизация в затвори, в бежански центрове и други трудно достъпни групи“, обясни още той..

По отношение на зелените коридори той обясни, че на сайта на съответните РЗИ може да се провери къде какви количества ваксини има.

По думите му на личните лекари се дават минимум 50 % от пристигналите количества ваксини, след което се дават в платформата и „при наличнието на количества, каквато е ситуацията в момента, каквато и ще продължи да бъде ще работят зелените коридори, за тези които не са използвали първите две възможности“, каза още доц. Кучнев. По думите му е трудно да се направи организация ваксините да се доставят до личните лекари, тъй като те са 4000 за цялата страна, но ще се постараят това да стане поне за лекарите в по-отдалечените места.

Куннев съобщи още, че днес на среща със семейните лекари са се уточнявали детайли за системата, в която те ще записват нужните количества ваксини. „Уврението е, че от 17 ще могат да записват ден и час на получаване  и количества ваксини и да няма струпвне и опашки“, каза още епидемиологът.

Коментари

Sfet ( преди 2 години )
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна