IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
08:50 | 17 май 2021
Обновен: 23:48 | 8 април 2024

Е-здравеопазване, ама друг път. Хартиените рецепти важат и след 1 юни!

Промяната е заради опасения част от населението да остане без достъп до лекарства

По материала работи: Слав Велев
Е-здравеопазване, ама друг път. Хартиените рецепти важат и след 1 юни!

Хартиените рецепти остават и ще важат и след 1 юни. Това предвижда проект на наредба на здравното министерство, качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане, пише "Труд".

След многократни отлагания е-рецептата трябваше окончателно да замени хартиената на 1 юни. Миналата седмица от НЗОК обявиха, че след тази дата няма да плащат лекарства, които се поемат от касата напълно или частично, ако не са предписани по електронен път. Според предложените промени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, е-рецептите ще бъдат въведени от 1 юни, но аптеките ще работят и с хартиените.

В мотивите на МЗ пише, че промяната се налага заради опасността определени групи от населението да останат без достъп до лекарствени продукти. “Действащите в момента разпоредби предвиждат предписване и отпускане на лекарства само в електронна среда. Това трябва да се случва чрез генериране от медицинските специалисти на електронни предписания и последващото им изпълнение в аптеките, което прави невъзможно предписването на лекарства при домашно посещение от медицинските специалисти, които нямат договор с НЗОК, както и не гарантира достъп до лечение на пациентите в малки населени места и в отдалечени и труднодостъпни райони”, аргументира се д-р Кацаров.

Срокът за обществено обсъждане е съкратен от 30 на 14 дни и е до 28 май, тъй като няма време за обнародването на предложените промени. Те предвиждат още протоколите за химиотерапия да не се преиздават, а ще се изпълняват до изтичане на техния срок на валидност.

Заради лоша организация от ръководството на РЗИ-София лични лекари стигнаха до бой на опашка за ваксини срещу COVID-19.

Личните лекари ще са с предимство при зареждане с ваксини срещу COVID-19. Различните имунизационни пунктове - в лаборатории и болници ще получават препарати след като са изпълнени заявките на джипитата. От Здравното министерство твърдят, че ще бъде сложен край на унизителните опашки пред РЗИ, на които личните лекари висят по няколко часа. Очаква се работата на зелените коридори да бъде постепенно ограничена. Промяната в стратегията на имунизационната кампания е обсъдена на среща на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров с представители на БЛС и на личните лекари.

Джипитата приоритетно ще имунизират хората над 65 години и хронично болните, чиято ваксинация изостана. Причина бе първоначалната липса на ваксини, а след това откриването на зелени коридори, където бяха доставяни голяма част от внесените препарати. Възрастните нямаха възможност да се редят по опашки и търпеливо изчакваха при личните лекари да има достатъчно количество ваксини, коментираха джипита.

За всяка поставена ваксина джипитата получават по 10 лв. на игла. Освен това вземат и по 15 лв. за извършен преглед, който включва измерване на кръвното и пулса на желаещите да се имунизират.

Джипитата ще получават ваксини от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

“С обявяването на извънредна обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат”, коментира Ангел Кунчев.

С още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка у нас предлага главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“С обявяването на извънредна обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат”, коментира пред БиТиВи Кунчев.

“Труд” научи, че в служебния кабинет е имало спорове по темата. Новият здравен министър Стойчо Кацаров настоявал да бъдат премахнати всички мерки и ограничения, но бил репликиран от колегите си с въпроса: Кой ще носи отговорността при нов пик на тежко болни. Инфекционисти прогнозират, че и в България ще се появи индийския щам.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два варианта за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-вероятно ще се приеме второто предложение.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат “облечени” в заповед през новата седмица.

Коментари

Новини Варна