IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
15:00 | 17 май 2021
Обновен: 02:43 | 25 април 2024

Болки в кръста - кога да потърсим помощ

Причините могат да бъдат много и различаващи се значително по характер

По материала работи: Слав Велев
Болки в кръста - кога да потърсим помощ

Източник: iStockphoto

Причините за болки в кръста могат да бъдат много и различаващи се значително по характер, но това няма такова значение, както определяне на източника на болка и преценката дали има необходимост от лекарска помощ.

Най-честите причини са травма, претоварване или някои хронични заболявания. Все по-честа причина за проява на болки са и неправилната стойка и дори походка. В по-голямата част от случаите местоположението на болката в гърба може да помогне за идентифициране на причините.

Болките ниско в кръста са свързани с наличие на дискова херния, радикулит, пиелонефрит, киста или тумор на яйчника, киста или поликистоза на бъбрека, тумор на бъбрека, панкреатит, херпес зостер, разтегнат мускул или дори мускулна треска. В съчетание и с болка ниско в корема е налице индикация за инфекция на пикочните канали или възпаление на червата.

Ако болката е оставя усещане за „придърпване“ е възможно да се дължи и на предстояща менструация при жените. В тези случаи дори лек аналгетик би довел до значително редуциране на болковата симптоматика.

Най-притеснителна болка в дясната половина на кръста е рязката и внезапна, която може да е признак за апендицит и е от животозастрашаващ характер. Ако няма повишаване на телесната температура с голяма вероятност е възможно да се касае за бъбречни колики. При жени подобен тип рязко настъпваща болка може да има връзка и с извънматочна бременност.

Друга честа причина за болки в кръста и таза са резултат от промени в тазобедрената става. Проблемите се появяват при сядане или ставане, при тичане, при ходене. Особено неприятно е сядането и излизането от автомобил. Първоначално е трудно да бъде определена точната локация на болката, поради което се налагат допълнителни изследвания. Прегледът включва както оглед на кръста и органите в таза, така и на тазобедрените стави.

По-редки причини могат да бъдат локално дразнене на нервни окончания, следствие тумори, травми, възпаления, деформации и други. Болката може да е съсредоточена в болния орган или да се разпространи извън него. Когато в кръста и областта на корема е налице болка едновременно диагнозата се затруднява допълнително.

По отношение на гръбначните изкривявания – тяхното значение значително нараства през последните години. Според американски изследвания, 30% от тийнейджърите страдат от болки в кръста и показателите се увеличават с всяка следваща година.

Докато растат, в организмите на децата протичат важни физиологични и антропометрични изменения. Детското тяло невинаги е готово за интензивно натоварване, придружено и от вредни навици. Едно от печалните последствия са болките в кръста от изкривен гръбначен стълб. Ако за някои деца корекциите могат да се направят за месец, то при други лечението отнема години.

Болката в гърба може да се усеща като мускулна болка, пронизваща, както и да оставя впечталение за намалена гъвкавост или обхват на движенията. Може да са налице още симптоми като изтръпване или парене, тъпо болезнено усещане или остра болка. Чести са оплакванията от слабост на мускулатурата.

Причини на работното място за появата на болки в кръста най-често са неправилна стойка, а при изразена физическа работа – съответно от неправилно вдигане, носене, бутане или дърпане. Значение имат още продължителното седене или шофиране без почивка, продължителното стоене прав или наведен. От ежедневните дейности значение имат прекаленото разтягане.

Източник:

John Peloza, Lower Back Pain Symptoms, Diagnosis, and Treatment; SpineHealth, 2017

Още здравни съвети и новини ще намерите на Puls.bg

 

Коментари

Новини Варна