IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Здраве
09:00 | 18 май 2021
Обновен: 11:19 | 26 март 2024

Кога да си направим тест за антитела и колко сме защитени от ковида?

Организмът има и друг способ за защита - Т-клетките

По материала работи: Слав Велев
Кога да си направим тест за антитела и колко сме защитени от ковида?

След прекарана инфекция с коронавирус организмът изгражда имунна защита. Но колко голяма е тя и може ли наистина да ни предпази от повторно заразяване?

Към момента се предлагат два вида тестове за определяне на антителата срещу SARS-CoV-2. Единият показва само дали те въобще са налични, докато другият изследва и тяхната ефективност.

Вторият вид - за наличието на антитела с неутрализиращ капацитет, се прави в лаборатория. При него в кръвния серум на пациента се вкарват части от коронавируса, за да се установи колко "добре" биват отблъснати. 

"Макар и двата теста да не гарантират 100-процентова сигурност, може да се каже, че "положителният тест за антитела с неутрализиращ капацитет почти винаги означава, че човек е защитен", обяснява Томас Лоренц от Синдиката на германските лабораторни лекари, цитиран от DW.

На този етап обаче е трудно да се каже какво ниво на антитела е необходимо, за да е сигурен човек, че е напълно защитен.

Тялото започва да произвежда IgG антитела едва няколко дни след инфекцията. Следователно, тестът, който проверява за този тип антитела, не бива да се прави преди да са изминали поне две седмици от заразата.

Интерес представляват основно три вида антитела. Първите два - т.нар. IgA и IgM антитела се появяват в резултат от първоначалната реакция на организма срещу вируса. Те се образуват бързо, но нивото им в кръвта спада за относително кратко време след инфекцията в сравнение с тези от третата група: така наречените IgG антитела. 

Те се образуват от "клетките на паметта", някои от които могат да останат в тялото дълго време. Те си "спомнят", че вирусът Sars-CoV-2 е враг. "Всеки, който има "клетки на паметта", може бързо да произведе много нови антитела, ако е необходимо", обяснява имунологът проф. Карстен Вацл.

Има хора, при които инфекцията е преминала леко и концентрацията на антитела спада бързо", обяснява професорът по вирусология Маркус Панинг от университетската клиника във Фрайбург. Въпреки това и те може да са защитени от повторно заболяване.

Причината е, че освен различните видове антитела, организмът има и друг способ за защита - т.нар. Т-клетки. За разлика от антителата, те не атакуват вируса, за да предотвратят заразяването на клетките, но пък унищожават заразените с вируса клетки и така играят важна роля за имунния отговор. 

 

Коментари

Новини Варна