IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
12:15 | 21 май 2021
Обновен: 13:37 | 16 април 2024

Проф. Кантарджиев: Колкото по-дълго боледуваме, вирусът мутира вътре в нас

Ваксиниран, който 15 дни след втората доза заболее, задължително PCR, който да бъде изпратен за секвениране

По материала работи: Слав Велев
Проф. Кантарджиев: Колкото по-дълго боледуваме, вирусът мутира вътре в нас

Когато човек боледува дълго време, болничният престой е много дълъг, на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера стана ясно, че нова разновидност на COVID-19 е изолирана при мъж на около 80 години от София, който се е заразил в края на април и е починал след тежко протичане на болестта.

Проф. Катраджиев категорично заяви, че при този случай имаме британски вариант, който е от 100% циркулиращите вируси в България: "При този британски вариант при един възрастен човек сме доказали една от мутациите, характерна за бразилския".

По думите му такива случаи 5 пъти са срещани в САЩ и 5 пъти в Европа.

"Лекарите знаят, че при пациенти, лекувани дълго, особено с донорска плазма на преболедували, които са лекувани с антивирусни средства, но състоянието им не се подобрява, от такива хора трябва да се взимат материали за изследване с PCR, които да бъдат изпращани в Националния център за секвениране, защото е много вероятно при такива пациенти да настъпи някаква мутация, която да бъде хваната рано и да не бъде допуснато нейното разпространение", каза Кантарджиев.

"Това разпространение можем да спрем по няколко начина. Когато човек е ваксиниран, но въпреки това заболее, PCR материалът трябва да бъде изпратен в Националния център, за да се секвенира, защото може да се касае за някаква мутация на вируса, която заобикаля или по-малко се въздейства от протективните тела на ваксините", обясни проф. Кантарджиев.

Според него всеки, който има 2 ваксини и 15 дни след втората заболее, задължително лекарите трябва да знаят, че този случай трябва да се изследва с PCR и да бъде изпратен за секвениране.

Коментари

Новини Варна