IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
15:00 | 29 май 2021
Обновен: 09:44 | 28 март 2024

Проф. Кантарджиев: Да не мислим, че COVID-19 си отиде

Скоро бодат деца над 12 годишна възраст с Pfizer

По материала работи: Слав Велев
Проф. Кантарджиев: Да не мислим, че COVID-19 си отиде

Кадър: бТВ

Не трябва да се мисли, че COVID-19 си отиде. Сега сме в деликатен момент. Посланието ми е хората да се ваксинират срещу вируса. Това коментира пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той изрази притеснение, че се ваксинират по 20 хиляди души на ден. По думите му ежедневно трябва да се имунизират по 40 хиляди граждани.

„Ваксинирайте се, това е най-важното“, призова проф. Кантарджиев. Той отправи и апел към общопрактикуващите лекари да агитират възрастните хора да се ваксинират. Според него ниският дял на желаещи хора да се имунизират срещу COVID-19 е следствие на говоренето срещу ваксините и това, че маските не пазят и въобще, че нямало вирус.

„Най-важно е да не се допуска влизането на нови  варианти на вируса от други държави“, обясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Той изрази притеснение, че в центъра се пращат малко проби от болни с COVID-19 за секвениране. “Малко секвениране се прави сега. Това е притеснително. Трябва да се секвенират материалите на болните  от чужбина, как и тези, които лежат повече от 10 дни в болница. Казвам го на колегите, но... Проблемът е, че малко проби се пращат към центъра“, обясни проф. Кантарджиев.

Той обясни още, че вече с ваксината на Pfizer може да се ваксинират и деца над 12 годишна възраст. По думите му това ще стане възможно и у нас, когато бъде променена кратката характеристика на продукта. “Проучванията показват, че децата имат като цяло по-мощна имунна система и заради това ще имат по-мощна защита срещу вируса“, обясни още професорът.

Той обясни още, че не изпитва притеснение да проверят работата му. Според него е видно за цялото общество, че тя е свършена добре. „Ако миналата година април имахме по 5 хиляди болни на ден, щеше да колабира здравната система, щеше да е за сметка на десетки хиляди умрели... Тогава още нямаше лаборатории, маски и обучени лекари“, коментира още проф. Кантарджиев. Той отново обясни, че по време на пандемията е направил това, за което се е готвил десетки години.

Коментари

Новини Варна