IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
15:00 | 1 юни 2021
Обновен: 09:35 | 4 май 2024

Често задавани въпроси за ваксинацията срещу COVID-19

Отговорите са от Министерството на здравеопазването

По материала работи: Ставри Таргов
Често задавани въпроси за ваксинацията срещу COVID-19

Мога ли да се ваксинирам срещу COVID -19, ако вече съм преболедувал?

Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все още няма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет". Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите.

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19

Мит: 1. Ваксината е опасна.

2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.

3. Ваксините ще променят ДНК-то ми.

4. Преболедувах COVID -19 и не се нуждая от ваксина.

Истина:

1. Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни.

2. Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.

3. Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни.

4. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID -19. Препоръчително е и преболедувалите инфекцията да бъдат имунизирани.

След като се ваксинирам, трябва ли да продължавам да нося маска и да спазвам физическа дистанция?

Да, дори ваксинираните трябва да спазват противоепидемичните мерки, защото е възможно да бъдат преносители на вируса. Носенето на маски, спазването на хигиенни мерки и физическата дистанция предпазват нас и нашите близки.

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19

Мит: 1. Ваксините срещу COVID -19 не са безопасни, защото бяха разработени прекалено бързо.

2. Ваксината срещу COVID -19 има сериозни странични ефекти.

3. Ваксините срещу COVID -19 водят до безплодие.

Истина:

1. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това важи и за одобрените до момента ваксини.

2. Не. Най-често странични ефекти се появяват веднага след ваксинацията и включват отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези симптоми показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса.

3. Не, ваксините срещу COVID -19 НЕ причиняват безплодие.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19?

Ваксините са разработени на базата на различни технологии:

 иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни
предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.

 аденовирусни - след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS -CoV- 2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. "spike" протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.

 антигенни– използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

Често задавани въпроси за ваксинацията срещу COVID-19

Трябва ли да се изследвам за COVID-19 преди да се ваксинирам?

Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.

Ще имам ли имунитет веднага след поставянето на втората доза от ваксината?
Не. Изследванията показват, че след поставяне на втората доза от ваксината обикновено са нужни около 1 -2 седмици за изграждането на имунитет.

Коментари

Новини Варна