IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
10:30 | 13 юли 2021
Обновен: 09:55 | 25 април 2024

Информиран избор: Какво да знаем преди и след ваксинация срещу К-19

Останете поне 15 минути в близост до имунизационния пункт

По материала работи: Слав Велев
Информиран избор: Какво да знаем преди и след ваксинация срещу К-19

В общественото пространство освен достоверна, базирана на научни данни информация за ваксините срещу Ковид-19, все по-често се разпространяват неверни твърдения като тези, че ваксините водят до безплодие, че с тях в човешкото тяло се поставя чип, че не са минали клинични изпитвания, че имат опасни странични ефекти и т.н. Основен канал за разпространение на т.нар. "фалшиви новини" е интернет. Това подчертаха от Единния информационен портал.

За да направите своя информиран избор, осведомете се от сигурни източници, каквито са Световната здравна организация, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции и т.н.

Ако се колебаете дали да се ваксинирате, с оглед здравословното Ви състояние, консултирайте се с Вашия личен или лекуващ лекар. Споделете с медицинския специалист, който ще извърши ваксинацията, ако имате специфични здравословни проблеми.

След ваксинация е препоръчително да останете 15 минути в близост до имунизационния пункт/ кабинета на общопрактикуващия лекар, където е приложена ваксината.

Не се притеснявайте от страничните реакции! Те са нормални и показват, че организмът Ви реагира на ваксината, като изгражда имунитет срещу заболяването, информират от Министерството на здравеопазването.

Най-често проявените странични реакции след ваксинация са леки до умерени и отшумяват бързо. Такива са:

- болка на мястото на убождане;
- лека температура;
- умора;
- главоболие;
- болки в мускулите или ставите;

Счита се, че имате изграден имунитет срещу Ковид-19 две седмици след завършването на ваксинационния цикъл. Гражданите със завършен ваксинационен курс получават цифров ковид сертификат на ЕС за ваксинация.

Коментари

Новини Варна