Варна 15°
fallback
Здраве
09:00 | 16 юли 2021
Обновен: 11:58 | 17 май 2024

Прекарал си коронавируса и се чудиш: Да се ваксинирам ли? МЗ ти отговаря

Експертите още не знаят за колко време сте защитен от повторно боледуване след оздравяване

По материала работи: Слав Велев

Министерството на здравеопазването разпространи информация, която отговаря на въпроса трябва ли преболедувалите COVID да се ваксинират.

При липса на данни относно ефикасността на една доза от ваксините срещу COVID-19 при преболедували, във връзка с предвиденото доминиране на "Делта" варианта с потенциал за избягване на имунния отговор, ECDC съветва да се прилага пълният курс на ваксини при всеки с риск от тежко протичане, независимо от предходна COVID инфекция.

Дори и да сте преболедували, трябва да се ваксинирате, когато ви предложат ваксина. Защитата, която всеки придобива след инфекция с COVID-19, варира и все още не знаем колко дълго продължава естественият имунитет, пише "Труд".

Трябва да се ваксинирате, независимо дали сте преболедувал COVID-19. Това е така, защото експертите още не знаят за колко време сте защитен от повторно боледуване след оздравяване. Дори и да сте преболедували, е възможно - макар и рядко, отново да се заразите и заболеете. Проучванията сочат, че ваксинацията осигурява силна допълнителна защита към имунитета на преболедувалите.

Автор на статията:
Слав Велев
ковид коронавирус ваксина преболедували covid ваксинация
2 коментара
fallback
fallback