IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
16:00 | 21 юли 2021
Обновен: 22:16 | 27 март 2024

Доц. Кунчев: Август се очкава бум от COVID у нас

Четвъртата вълна засяга все повече страни, каза още главния държавен инспектор

По материала работи: Слав Велев
Доц. Кунчев: Август се очкава бум от COVID у нас

"От август може да очакваме значително повишение на заболеваемостта". Това коментира пред БНТ главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
"Недобра перспектива пред Европа е не само заради Делта варианта на COVID-19, но и заради четвъртата вълна, която започва да засяга все повече страни", обясни доц. Ангел Кунчев.


 
Според него, до края на юли ситуацията ще остане спокойна, но след това ще се промени, защото трендът се променя - случаите започват да нарастват и през август ще има значително повишение на заболяваемостта.
 
100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението между страните. България също кандидатства по този проект.

"Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата", обясни главният здравен инспектор.
 
Според епидемиолога здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.
 
Във връзка с неупотребените количества ваксини, чийто срок изтича, доц. Кунчев обясни, че на Балканите вече има държави, които са пожелали да получат дарение от ваксини, вървят и преговори с Бутан.

Коментари

Новини Варна