IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
13:15 | 5 август 2021
Обновен: 10:52 | 25 април 2024

Четвъртата вълна на COVID-19 ще бъде невиждана досега

Официално ръст на случаите е започнал от 15 юли

По материала работи: Слав Велев
Четвъртата вълна на COVID-19 ще бъде невиждана досега

Графика: Фейсбук/Николай Витанов

Ще имаме по-голяма скорост на разпространение на COVID-19, отколкото в предишни пикове. В момента 10 души заразяват между 15-16 души. Очаквам до 1700 новозаразени на ден около 17 август, но не се знае кога ще мине пика, коментира математикът на НОЩ Лъчезар Томов пред bTV.

Възможно е да задминем рекордите от над 3500 души на ден при четвъртата вълна. Не мога да кажа с колко, защото нямаме данни, поясни Томов.

Според него обаче със сигурност ще надминем рекордите по хоспитализирани, защото „Делта“ вариантът е по-заразен.

Томов обясни, че официално ръст на случаите е започнал от 15 юли.

„Направих прогноза на 21 юли, с която каза, че до 10 август средно седмично трябва да стигнем до 400 случая. В момента средно седмично са 300 случая“, добави той.

Математикът заяви, че най-много мерки се спазват в София. Има два начина четвъртата вълна да заглъхне много бързо – единият е да се остави да мине със съответните няколко хиляди жертви, а другият да се вземат сериозни мерки“, поясни той.

Обстановката се развива според очакванията. Вълната си идва, още сме във фазата на относително бавно нарастване на случаите. И ескпоненциалният растеж ще дойде, коментира от своя страна математикът Николай Витанов и добавя:

"Актуалният въпрос за налагането на нови мерки. Днес картата изглежда така. Още е изцяло зелена, но вие не сте изненадани - писах ви, че до края на седмицата не се очаква налагане на допълнителни мерки. През следващата седмица обаче картата може и да не изглежда така. Запомнете този тънък намек.

Нашата карта на риска за днес следва. Още няма червено, няма и виолетово. Тоест - областите, които са в зелената зона - там още цари лятна безметежност. В областите в жълтата зона - и там с малко внимание животът може да е безметежен. Та пак - спазвайте елементарните мерки каквито са останали и не се застоявайте по места, където се събират мтого хора. Ходете си спокойно на ресторант, там ако можете, сядайте в градината на ресторанта.

Сега малко числа. Базовото репродуктивно число днес пак е над 1.3 - стойността е 1.323. Не е добре, това, но имаме известен късмет. Той е в това, че тръгнахме от относително малък брой нови случаи и няма да ни думне твърде силно, ако стои числото дне седмици над 1.3. Ще ни думне обаче вируса, затова е добре, това число да падне под 1.3.

Индикаторите за смяна на тренда - насвякъде в страната са под критичната стойнст. Индикаторът за страната е 5.2 пъти под критичната стойност. С други думи, още сме далеч от дифузното разпространение на вируса.

Така, като погледне човек, ситуацията се ядва в момента и даже не е зле. Тъй, че вършете си работата и си почивайте спокойно. През следващата седмица се очаква постепенното влошаване да продължи, но вие си го имате наум това.

Накрая, както обещах вчера, днес поствам и европейската карта на риска, правена по нашата методология. Промените там са, че Великобританиия прескочи трапа и излезе от виолетовата зона. Там е малко по-добре ситуацията, очаква се бавно да се подобрява. Италия държи фронта все още, Кипър полека се успокоява. Ако ще пътувате към Испания и Франция, внимавайте повечко - спазвайте каквито мерки има там.

Покрай нас е каквото беше - на юг - червено, останалото - зелено. Черна гора почна да жълтее и това не е случайно. На следващата карта ще има размърдване в цветовете в тоя район. По Северна Македония цветът все още е зелен.

Коментари

Новини Варна