IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
16:30 | 13 август 2021
Обновен: 23:14 | 24 март 2024

Най-известните митове за COVID, развенчани от науката

Guardian публикува някой от най-важните от тях

По материала работи: Слав Велев
Най-известните митове за COVID, развенчани от науката

Guardian: Най-новите развенчани от науката митове за Covid

публикувано на 13.08.21 в 15:45

Снимка: БГНЕС

С разпространението на инфекциите от Covid-19 се появиха и множество предразсъдъци и предположения, изказани от компетентни и не толкова компетентни лица. Когато обаче науката говори, няма място за догадки.

Ето последните факти за Sars-CoV-2, подкрепени от науката и публикувани от „Гардиън“, предаде БНР.

Нямам никакви симптоми - така че дори и да имам Covid, няма да го предам на никой друг

Грешно. Хората, които никога не получават симптоми на Covid, са по-малко заразни от хората, които получават симптоми, но те все още пак имат високо вирусно натоварване и могат да предадат вируса.

Другото нещо е, че пикът на инфекциозност при тези, които развият симптоми, всъщност е ден или два, преди да започнат да се чувстват зле. Тъй като хората, които се чувстват напълно добре, са много по-склонни да бъдат навън от тези, които се чувстват зле, хората, които имат Covid или без симптоми, или преди да получат симптоми, допринасят много за разпространението.

Според едно проучване хората без симптоми са отговорни за повече от половината от новите инфекции.

Не приемайте, че докато се чувствате добре, не криете риск за другите – правите го!

Няма да хвана или предам вируса, защото съм ваксиниран

Това просто не е вярно. Имаше много документирани случаи на напълно ваксинирани хора, заразени с Covid, макар че по-голямата част от тях не се нуждаеха от болница. Също така има доказателства от проучвания на здравни работници в Индия и Виетнам, че ваксинираните хора могат да предават вируса един на друг.

Ваксините са изключително добри в предпазването от тежко заболяване, но по-малко в предотвратяването на заразяване. Данните от проучването Imperial REACT показват, че ваксините са някъде между 50% и 60% ефективни за предотвратяване на инфекция (независимо дали имате симптоми).

В ранните етапи на инфекцията последните данни показват, че ваксинираните хора имат толкова високо вирусно натоварване, колкото неваксинираните заразени хора, но след това ваксинираните хора изчистват вируса по-бързо.

Ваксинацията помага за предотвратяване както на инфекцията, така и на предаването, но не е перфектно средство и със сигурност не означава, че не можете да се разболеете или че не можете да заразите другите.

Вече имах Covid - затова нямам нужда от ваксина

Заболяването с Covid ви дава разумна защита от повторно заразяване. Но то не е толкова добро, колкото защитата, която получавате от ваксинацията - имунитетът с ваксинацията продължава по-дълго и е по-устойчив на новите варианти. Ако вече сте преболедували Covid, ваксинацията дава на вашия съществуващ имунитет допълнителен силен тласък.

Най-добрият имунитет, който наблюдаваме сега, е при хора, които са двойно ваксинирани, след като са получили Covid. Единствената подробност е, че ако наскоро сте имали Covid, трябва да изчакате 28 дни след положителен тест, преди да се ваксинирате.

Имам силна имунна система, така че не се нуждая от ваксина

Със сигурност е по-добре да имате силна имунна система, отколкото да имате слаба. Но все пак здравите хора могат да се разболеят тежко от Covid, включително да се окажат в болница и да умрат. Знаем също, че някъде между 10% и 30% от възрастните могат да завършат с дълъг Covid, дори и с леко начално заболяване.

И не става въпрос само за вас. Може да се разболеете от Covid и да го преодолеете без проблем или дори да нямате никакви симптоми, но кого сте заразили? Всички можем да влезем в контакт с уязвими хора в супермаркета, в градския транспорт, на гости при семейството или в кръчмата. Дължим им това да се опитат самите те да избегнат заразяване.

Децата са добре, ако хванат Covid

Децата са с много по-нисък риск от тежко заболяване или дълъг Covid, отколкото възрастните, но и двете могат да се случат. Около 1 на 200 деца с потвърден случай на Covid са хоспитализирани. Децата също могат да развият така наречения мултисистемен възпалителен синдром няколко седмици след хващането на Covid, който може да бъде много сериозен и да изисква интензивно лечение. Това е много рядко, засягащо около 30 на 100 000 деца, заразени с Covid.

Точно колко деца продължават да развиват дълъг Covid с постоянни симптоми, все още се изследва, като различни проучвания дават различни оценки, вариращи от 2% до 8%.

Това са по-ниски проценти от тези при възрастните, но те също не са нулеви и с продължаващите високи инфекции при децата в обозримо бъдеще (особено тъй като остават неваксинирани и се връщат в училище), дори 2% са доста високи.

Има повече от 420 000 случая при деца на възраст от 0 до 19 години от 19 април 2021 г. и повече от 2000 хоспитализации при деца на възраст от 0 до 17 години с Covid.

Маските не работят

Сега знаем, че Covid е предимно във въздуха и се разпространява от хора, които дишат, говорят, викат и пеят. Маските в никакъв случай не са перфектни, но помагат много дъхът ви да удари лицето на някой друг, когато взаимодействате с него.

Носим маски преди всичко, за да предпазим другите от дъха си, а не за да се предпазим от другите.

Ако искате да защитите и другите, и себе си, трябва да си купите по-качествена маска, която да ви пасва наистина добре. Най -добрите маски са N95, FFP2 или FFP3, за които е доказано, че са по-защитни.

Като цяло скорошно проучване показа, че високите нива на носене на маски са свързани с намаляване с около 20% на скоростта на предаване, така че те не са перфектни, но това все още е значително намаление.

Тази вълна ще бъде последната...

Досега имаше заглавия, наричащи всяка от предишните вълни последна. Те сгрешиха. Правителствата казват, че нещата са непредсказуеми и много експерти очакват инфекциите да се увеличат отново, когато навлезем в есента и зимата.

Тъй като е малко вероятно инфекциите да спаднат ниско преди следващия скок, бихме могли да твърдим, че всичко е част от една и съща вълна, но вероятността е, че все още ще сме в свят на много регистрирани случаи за няколко месеца. Колко много, колко дълго и колко неравномерно - остава да се види.

И накрая, ако се появи нов вариант, който е по-трансмисивен от Делта или по-упорит при ваксинирани хора, това ще промени играта за пореден път, точно както Делта направи през май и Алфа през декември миналата година. При този сценарий със сигурност ще имаме нова, още по-тежка вълна.

Не знаем колко е вероятно това, но докато Covid остава широко разпространен в световен мащаб, то е възможно месеци и потенциално години в бъдещето. Ето защо определено не можем да кажем, че това е последната вълна и защо е толкова важно да помогнем на целия свят да се ваксинира.

  

Коментари

Новини Варна