IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
16:15 | 14 август 2021
Обновен: 08:15 | 19 април 2024

МЗ: Ваксините срещу COVID-19 са безопасни! Няма чип

Не променят ДНК-то и не водят до безплодие, категорични са от здравното ведомство

По материала работи: Слав Велев
МЗ: Ваксините срещу COVID-19 са безопасни! Няма чип

Ваксините, с които България провежда имунизационната кампания срещу Covid-19, са безопасни и предпазват от тежко протичане на заболяването. Това става ясно от съобщение, публикувано във фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването, след като за първи път от месеци заразените за денонощие надвишиха 1000 души.

Ваксините, с които у нас се правят имунизация срещу Covid-19, се използват по цял свят. Те са преминали успешно клинични изпитания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства, пишат още от ведомството, управлявано от служебния министър Стойчо Кацаров.

В нея в отделни точки се обяснява начинът, по който ваксините са тествани и доказали своята безопасност и ефективност. И се изтъква, че по света вече са поставени над 2,7 милиарда дози.

Ваксинирането дава индивидуална защита, но колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията, пише министерството и подчертава, че ваксините са безплатни за всички, включително и за здравнонеосигурените.

От МЗ предупреждават за невярна информация и уверяват: ваксините не заразяват с коронавирус и не променят човешкото ДНК, чрез ваксинация не се поставя чип в тялото, ваксините не водят до безплодие.

Коментари

Новини Варна