IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Здраве
12:00 | 26 септември 2021
Обновен: 02:01 | 28 април 2024

Отстраниха огромен тумор от родилка в АГ-Варна

36-годишната Силвия е постъпила в болницата в 37 гестационна седмица за първична консултация и последващо раждане

По материала работи: Слав Велев
Отстраниха огромен тумор от родилка в АГ-Варна

Щастливата майка Силвия заедно с проф. Емил Ковачев (вляво). Снимка: АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов" Варна

Лекари от варненската АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов" отстраниха 15-килограмов яйчников тумор от родилка при цезарово сечение. 

36-годишната Силвия е постъпила в болницата в 37 гестационна седмица за първична консултация и последващо раждане. По време на ултразвуковият преглед проф. Емил Ковачев диагностицира туморна формация с големи размери, произхождаща от десен яйчник, който не е открит по време на рутинните прегледи от Женската консултация.

На 16 септември проф. Ковачев и д-р Жеков заедно с екип от анестезиолози, неонатолози и акушерки извършват цезарово сечение по медицински индикации. Ражда се красиво и здраво момченце с дължина 49 см и тегло 2 870 гр. По време на операцията е отстранен яйчниковият тумор с внушителните размери 50 на 60 см и тегло 15 кг. 

Щастливата майка, за която това е втора рожба, вече е изписана.

Повечето от туморите на яйчниците по време на бременност са доброкачествени новообразувания. Според различни проучвания честотата се движи средно около 1:300 от случаите. Повечето от овариалните тумори са функционални кисти или кистично жълто тяло с размери от 3 до 6 см, като 90% от тях изчезват с напредване на бременността, около 16-17 гестационна седмица.

Коментари

Новини Варна