IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
16:40 | 27 септември 2021
Обновен: 18:09 | 27 май 2024

Европейската комисия отпусна 95 млн. евро за тестове

Парите са безвъзмездни средства за 20 държави членки където

По материала работи: Слав Велев
Европейската комисия отпусна 95 млн. евро за тестове

Европейската комисия отпусна безвъзмездни средства на 20 държави членки на обща стойност 95 милиона евро за закупуване на диагностични тестове за COVID-19, за да се улесни предоставянето на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това върви ръка за ръка с продължаващото ваксиниране срещу COVID-19 и е част от ангажимента на Комисията да подкрепи достъпа до бързи и точни тестове на достъпни цени за гражданите, които все още не са напълно ваксинирани, и по-конкретно за тези, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Безвъзмездните средства, финансирани чрез Инструмента за спешна подкрепа, ще позволят на държавите членки да провеждат тестове. Тази подкрепа, предоставяна чрез националните органи, ще отговори на различните нужди в различните държави членки.

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: "Цифровият COVID сертификат на ЕС даде възможност на европейците да продължат да пътуват безопасно през лятото и се превърна в символ на една отворена и безопасна Европа. Въпреки че ваксинацията е от ключово значение и е нашият най-силен актив за прекратяване на пандемията, бързото и точно тестване продължава да бъде важно за справяне с разпространението на COVID-19. 20-те милиона бързи тестове, които закупихме за държавите членки по-рано тази година, и днешното съобщение за допълнителни средства доказват, че сме твърдо решени да гарантираме, че гражданите имат достъп до тестове и че нашите цифрови сертификати са достъпни за всички, по-специално за тези, които не могат да бъдат ваксинирани."

Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието, добави: "Досега над 400 милиона европейци са се възползвали от сертификата, а 42 държави вече са свързани със системата на ЕС за сертификати. Това е голямо европейско постижение, което се цени високо от нашите граждани. Днешните безвъзмездни средства ще допринесат допълнително за използването на сертификата и ще гарантират, че хората могат да продължат да се движат свободно и безопасно. Приветствам това решение и призовавам 20-те държави членки да използват по най-добрия начин тези допълнителни тестове."

Инструментът за спешна подкрепа осигурява основана на потребностите координирана реакция при извънредни ситуации, за да помогне на държавите членки да се справят с нуждите, свързани с непосредствената остра фаза на пандемията от COVID-19, както и с излизането, възстановяването и предотвратяването на всяка повторна поява.

Коментари

Новини Варна