IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:00 | 12 октомври 2021
Обновен: 00:52 | 26 април 2024

8 области вече в "тъмночервената" ковид зона. Какви мерки ще се стягат?

Затягане на национално ниво не се налага, засега

По материала работи: Слав Велев
8 области вече в "тъмночервената" ковид зона. Какви мерки ще се стягат?

Кадър: Bulgaria ON AIR

България достигна над 400 заразени с коронавирус на 100 хиляди души население за последните две седмици. 8 области вече са в "тъмночервената" зона по заболеваемост. Засега обаче няма нужда от нови мерки на национално ниво, убеден е здравният министър Стойчо Кацаров, предаде Bulgaria ON AIR

"Що се отнася до Ковид-19, няма нищо ново, което да ви кажа днес, което да е различно от предишната ни среща. Засега ситуацията е такава каквато е", лаконичен беше Кацаров.

Затягане на мерките обаче има по области. В София област има над 520 заразени на 100 хиляди души. Ситуацията в столицата обаче засега не налага по-строги мерки. Заболеваемостта в детските градини и ясли е под 1%, а в училищата под 4%.

"Извършен е анализ на заболеваемостта в критични сектори като образованието. Не се предлагат нови мерки и да се засилва контрола. Трябва да отчетем, че Столичната община граничи с няколко други общини и тук трябва да помислим, че ако се въвеждат мерки, трябва да е в повече от една община. На практика немалко хора от София област, Перник всеки ден пътуват, децата учат тук", обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Увеличението на случаите осезаемо се усеща от личните лекарите. Все повече са положителните тестове за Ковид-19, казва д-р Гергана Николова, а здравната система вече се задъхва. Четвъртата вълна вече надминава и силата на предишните.

"Сега имаме много деца с Ковид-19 и то от различни възрасти. Има непрекъснат поток от болни деца, които бяха пощадени от предишните щамове. Работим на изключително високи обороти, под много голямо напрежение, всички са изнервени и уплашени", обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

А поука от предишните вълни няма. Мерките продължават да не се спазват.

"Това, че сме по-запознати, не означава че сме станали по-разумни, не значи, че се възползваме от ваксините, че слагаме маските и спазваме дистанция", добави медикът.

От Спешната помощ също отчитат увеличение на повикванията към тях. Само за този уикенд те са над 1200, 265 от които са били за Ковид пациенти, 5 от сигналите - за деца.

Различно от предишните вълни е, че не е толкова рязко увеличението, а по-плавно се наблюдава повишаването на общия брой сигнали и за Ковид-19. На спешните медици им е много трудно, защото повече от година и половина на тях им се налага да дават извънредни дежурства", каза говорителят на Спешна помощ - София Катя Сунгарска. 

За да се види реалната ситуация в страната трябва да се гледа скритата заболеваемост и броят на настанените в болници и интензивни отделения.

"Здравната система има 9 000 легла за Ковид болни, а 5500 са заети, което не е малко, а е все още 10 октомври. 711 са интензивните легла за Ковид пациенти, а заетите са 460. 500 вече като са заети, това е тъмночервена лампа. Много е близко до предела ситуацията според моите оценки. Миналата година при това положение беше въведен пълен локдаун", припомни математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него трябва да се предприемат по-сериозни мерки за справяне с пандемията.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Коментари

Новини Варна