IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
16:24 | 19 октомври 2021
Обновен: 23:45 | 19 април 2024

От 21 октомври в мола само със зелен сертификат

Ето и останалите ограничения, които въвежда Здравното министерство

По материала работи: Ставри Таргов
От 21 октомври в мола само със зелен сертификат

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и заместниците му Александър Златанов и Тома Томов обявиха решението си за нови мерки на национално ниво предвид ръста на заболели от коронавирус и разпространението на заразата с големи темпове в страната.

Броят на заразените нараства, нараства и броят на починалите, което ни принуждава да предприемем допълнителни мерки, обясни в началото на брифинга здравният министър. Той уточни, мерките са били обсъдени на експертно ниво, както и на срещи с туристическия бранш и МОН.

Преобладващото мнение на експертите беше да се заложи на варианта със зелен сертификат. Заповедта е почти готова, до края на деня ще бъде публикуване и ще влезе в сила от 00:00 ч, четвъртък, 21 октомври, съобщи министърът.

Зеленият сертификат се въвежда за всички дейности на закрито, включително:

 заведения за хранене и развлечения
 

 хотели
 

 кина
 

 театри
 

 циркови представления
 

 концерти
 

 галерии
 

 магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки)

 

 фитнес центрове
 

 спортни зали
 

 клубове

Преустановяват се свижданията в болниците.

Въвежда се изискване за работещите в здравни заведения и старчески домове в страната, като те трябва да работят само при наличие на зелен сертификат.

Преобладаващото мнение е, че изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно да бъде контролирано отколкото изискването за спазване на условия в помещения, като брой маси, обясни Кацаров.

Проверяващите, които осъществяват контрол за спазването на зелен сертификат, също ще работят само при наличие на зелен сертификат.

По-рано д-р Стойчо Кацаров съобщи, че мерките няма да влязат в сила от днес, а ще дадат толеранс от няколко дни, за да може хората да се подготвят.

Решение за мерките е взето, но ще бъде обявено днес след 15.00 ч., като те ще бъдат за цялата страна, каза здравният министър, цитиран от БНТ.

"Зелен сертификат" се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

Коментари

Новини Варна