IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
17:00 | 24 октомври 2021
Обновен: 21:13 | 16 април 2024

Домашните котки разпространяват опасна болест

Токсоплазмозата причинява на хората грипоподобни симптоми и кисти

По материала работи: Слав Велев
Домашните котки разпространяват опасна болест

За домашните котки отдавна е известно, че са ненаситни ловци, предизвикали изчезването на десетки бозайници само в Австралия.

Домашните котки са заплаха за животните в дивата природа, защото разпространяват опасна болест, установиха канадски учените от Университета на Британска Колумбия, предаде бТВ.

Разпространението на токсоплазмоза, която при хората причинява грипоподобни симптоми и кисти при дивите животни, може да се проследи до домашните котки.

Заболяването при дивите животни е по-често в райони, където има по-голям брой от домашните любимци. Смята се, че в света живеят около 600 милиона домашни котки.

Отдавна е установено, че токсоплазмозата се разпространява чрез изпражненията на котките и че дивите животни са много уязвими на болестта, но моделите на разпространение на болестта в дивата природа досега са слабо изследвани.

Затова изследователите проучили стотици публикувани изследвания на диви животни, засегнати от токсоплазмоза с данни за над 40 000 екземпляра от 238 вида и са установили, че разпространението на паразита T. gondii, причиняващ болестта, се свързва с гъстотата на населението и по-високите температури.

Авторите на изследването заключават, че "патогенното замърсяване от свободно движещи се домашни котки вероятно играе ключова роля, тъй като за разлика от дивите котки, домашните са тясно свързани с хората".

Коментари

OMEGA ( преди 2 години )
Господи смили се и накажи разбеснелите се !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна