IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Здраве
11:15 | 28 октомври 2021
Обновен: 06:56 | 29 март 2024

Тревожно: България е на второ място в ЕС по пушачи

38% от българите опъват цигари ежедневно. У нас има най-много пушачки в световен мащаб

По материала работи: Слав Велев
Тревожно: България е на второ място в ЕС по пушачи

България е на второ място в ЕС по процент пушачи от населението си веднага след Гърция. 38% от българите пушат цигари и това е категорично свързано с огромния брой хора с хронични заболявания, сочи медицинската статистика. Това съобщи българският здравен икономист Аркади Шарков от Експертния клуб по икономика и политика (EКИП), предаде "Дарик".

По думите му: „За 2019 г. България е загубила между 3,3 и 5,7 млрд. лв от липса на работоспособност, разходи за лечение и ранна смърт на населението, в резултат на болести, свързани с тютюнопушенето“.

Данните бяха изнесени на Четвъртия научен форум за намаляване на вредата от тютюна в Атина, който се проведе в края на септември. На него бяха обсъдени най-новите данни за вредите от тютюнопушенето и за намалената вреда на новите бездимни алтернативи на цигарите.

Тревожна статистика:

Икономическият анализ на данни от НЗОК за 2019 г. посочва, че потенциалните загуби за бюджета в резултат на пушенето у нас са между 2,8% до 4,8% от БВП на страната. „В зависимост от различните сценарии, при продукти с намалена вреда могат да се редуцират тези загуби с 48 до 83%. Информацията от здравните институции трябва да се използват за анализи за бъдещите политики“, обясни здравният икономист.

2/3 от всички пушачи в света живеят в 10 държави - Китай, Индия, Индонезия, САЩ, Русия, Бангладеш, Турция, Виетнам, Япония и Филипините.

В 140 държави, сред които и България, процентът на тютюнопушене е над 20% от населението.

В световен мащаб:

Тютюнопушенето убива повече от 8 милиона души по света годишно. През последните 20 години пушенето е причина за 20,2% от смъртните случаи сред мъжете и 5,8% сред жените, показва статистиката. През 2020 г. 2,7 милиона европейци са били диагностицирани с рак, а още 1,3 милиона са загубили живота си от онкологично заболяване.

Въпреки постоянните усилия и програми срещу пушенето, в момента в световен мащаб има 1,14 млрд. пушачи, съобщи гръцкият биолог д-р Константинос Кесанопулос, преподавател във Факултета по обществено здраве към Университета в Западна Атика по време на виртуалния научен форум. Той цитира данните от скорошно проучване. Изследването за промяната в навиците на пушачите през последните 30 години е дело на специален академичен отдел по изследване на поведението на пушачите.

Най-голям процент пушачи сред мъжете има в Тимор-Лесте, Индонезия, Грузия, Йордания и Армения.

А най-много пушачи сред жените има в България, Гърция, Сърбия, Чили, Хърватска, показват данните от 159 държави с над милион души население.

Финансовите измерения:

Ако се намали пушенето в Европа дори с 1%, то ще се спестят 40 милиарда евро от европейския бюджет, които биха могли да бъдат инвестирани в други области, посочи бившият здравен министър на Словакия Томас Друкер.

„Нашата защитна линия е намаляването на вредата от тютюна“. Това е становището на 62-ма учени, лекари, университетски професори от 31 държави в областта на медицината, общественото здраве и икономиката в публикуваната декларация след научната среща на високо равнище в Гърция, посветена на изследванията и съвременните политики и стратегии за намаляване на вредата от тютюна, който привлече интереса на още над 300 участници от 42 държави.

Последствията за здравето:

Участие във форума взе и изпълнителният директор на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. „Вместо да чакаме това поколение да умре или да се промени, можем да направим нещо повече. Тези хора имат ли права или са виновни, защото пушат и високата смъртност при тях ще продължи? Хората с белодробни хронични заболявания, диабет, високо кръвно налягане в комбинация с пушенето влошават основното си заболяване. Не може да се обърне гръб на толкова много хора, които са опитвали многократно да спрат цигарите и които, на всичкото отгоре, страдат от хронично заболяване, и пак не могат да откажат пушенето. Не може да не им дадем алтернатива“, заяви Хасърджиев.

„Проблемът е огромен – имаме милиони смъртни случаи в резултат на тютюнопушенето и над 20% от европейското население, което все още пуши. Има проблеми, които трябва да се адресират. Трябва да имаме одобрени програми. Въпросът е как да насърчаваме пациентите си да се откажат чрез продукт с намален риск, ако не могат да спрат цигарите по друг начин“, казва и гръцкият кардиолог проф. Игнатиос Икономидис.

Всички пушачи, които пушат само по няколко цигари на ден, имат значително по-висок риск за здравето, в сравнение с непушачите, отчитат още експертите.

Коментари

Новини Варна