IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
09:20 | 2 ноември 2021
Обновен: 10:27 | 18 април 2024

BioNTtech: На този етап няма нужда от нова ваксина срещу коронавируса!

Ще минат години, докато COVID-19 придобие статут на грипен вирус

По материала работи: Слав Велев
BioNTtech: На този етап няма нужда от нова ваксина срещу коронавируса!

Ходът на пандемията от коронавирус е труден за предвиждане, доколкото всеки ден учените научават нещо ново за вируса. Това сподели един от основателите на BioNTtech Йозлем Туреджи пред "Дойче веле".

"Това знание е необходимо, за да се прецени кога пандемията ще приключи. Но това, което вече може да се каже със сигурност, е, че постепенно ще се появи нова нормалност. Това го усещаме сега. Ще има нормалност, при която въз основа на имунитета на още по-големи части от населението ще можем да действаме по-свободно. Със сигурност ще се борим с вируса още няколко години. Ще има отговори на въпросите, които все още не са ясни", прогнозира Туреджи.

Според нея с годините вирусът ще придобие статут на грипен вирус, срещу който групи от населението се ваксинират веднъж или два пъти годишно, а други не се ваксинират.

В BioNTech вече тестват ваксини срещу варианти на вируса върху малка група доброволци, каза Угур Шахин.

Към момента няма нужда от смяна на ваксината срещу Ковид-19, но при необходимост има готовност за обновяването ѝ, информира БГНЕС. 

Съпрузите, основали BioNTech, не са разочаровани от това, което хората говорят за ваксината – че е нова технология, за която нищо не се знае, не е известно какви дългосрочни последици може да има от нея.

"Без ваксини нашето общество със сигурност нямаше да се развива така, както се развива днес. Да, нашата ваксина се основава на нова технология, но ние я разбрахме добре, защото тази технология съществува от 30 години. Нашата ваксина не се появи просто така, а се основава на бърза биомолекула, която се намира в тялото ни, във всяка клетка", уточни Угур Шахин.

Коментари

Новини Варна