IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
10:15 | 2 ноември 2021
Обновен: 03:59 | 25 април 2024

Кой не се заразява с COVID-19 или го кара леко?

Вижте кои гени дават повишена защита

По материала работи: Слав Велев
Кой не се заразява с COVID-19 или го кара леко?

Хора с определени гени и особености в кръвната картина не се заразяват с коронавирус, установиха руски учени, водени от директора на Изследователския институт по епидемиология и микробиология Пастьор в Русия акад. Арег Тотолян. Той е и член на Руската академия на науките, предаде "ДНЕС.bg".

Те установяват, че хората с високо ниво на интерферон-алфа, с високо съдържание на лимфоцити в кръвта, както и носители на някои генетични маркери, имат повишена защита срещу коронавируса.

По този начин високото ниво на интерферон-алфа, молекула, която се синтезира от клетките на имунната система и има пряк антивирусен ефект, намалява риска от инфекция на локално ниво. Доброто ниво на лимфоцитите показва, че човек е по-малко вероятно да се зарази, но дори и да се зарази, вероятно ще прекара инфекцията много леко.

Сред гените, кодиращи имунния отговор на човека, учените са идентифицирали и два защитни алела (различни форми на един и същи ген - бел. ред.) и един предразполагащ към заболяване.

Още новини за разпространението на пандемията четете ТУК

Коментари

Новини Варна