IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
12:15 | 2 ноември 2021
Обновен: 04:46 | 13 май 2024

Варненка разработва хранителна добавка срещу COVID-19

Тя е базирана на черен кимион

По материала работи: Слав Велев
Варненка разработва хранителна добавка срещу COVID-19

Снимка: Pixabay.com

43-годишна варненка разработва съвместно с БАН хранителна добавка от черен кимион, която е мощен имуностимулант и би имала лечебно действие срещу COVID-19, съобщават от Областния информационен център-Варна (ОИЦ).

Люба Николова се занимава с търговия на студено пресовани масла от семена и ядки. Купува суровините от Португалия, България, Украйна и Турция и прави естествени масла с приложение в хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост. Продуктите се произвеждат от най-различни ядки и семена – сусам, лен, чия, бадеми, кайсиеви и тиквени ядки, шафран, черен кимион, бял риган, рапица и др. Маслата, извлечени от тях, имат редица лечебни свойства.

Тъй като амбицията на Люба Николова е да изгради собствен цех за производство, за да създава иновативни продукти за здравето и да развива експортна дейност, варненката се включва в програмата „Участие на жени в производството на селскостопански храни“ България 2021, която се реализира пилотно във Варна. Тя дава възможност на жени от агрохранителния сектор да придобият знания и умения, необходими за започване на собствен бизнес. Програмата се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна е съдействаща организация.

Освен варненката, в програмата са включени още девет дами от цялата страна. Студентката Илона Ангелова е автор на пилотен проект за ферма за компост, целящ опазване на ограничените ресурси на планетата. 31-годишната Мила Минчева от Добрич – бакалавър по биотехнологии, има идея за производство на био брашна от българска хлебна пшеница, смляна на каменна мелница. Бизнес планът на икономиста Ели Манолова е свързан с производство, пакетиране и маркетинг на био сушени домати. Силвия Костадинова иска да отглежда бадемови насаждения, а 20-годишната студентка Валери Коничева от гр. Долни Дъбник възнамерява да създаде фабрика за преработка и пакетиране на пчелен мед. Мечтата на главния счетоводител Силвия Иванова от Враца е да произвежда традиционни домашни плодови и зеленчукови специалитети по автентични рецепти. 28-годишната Мадлен Зашева развива концепция за споделено градско компостиране, а 50-годишната Ана Рачева от село Буково, Община Павликени, иска да разработи „Слънчева градина“ – семейна ферма за производство на зеленчуци и разсад с минимална употреба на изкуствени торове и пестициди. Идеята на Неда Кирилова е да създаде платформа за връзка между производители на фермерски продукти и потребители.

Десетте дами са участвали в майсторски клас по програмата, в който са придобили знания и умения, необходими за осъществяване на техните бизнес планове.

Най-добрите идеи ще бъдат наградени с 10 000 и 5 000 евро. Победителите ще бъдат избрани по време на онлайн събитие, което ще се проведе на 4 ноември. Всяка от участничките в състезанието ще разполага с 5 минути, за да убеди журито и публиката в потенциала на своето бизнес начинание и още 5 минути, за да отговори на всички зададени въпроси. Представянето на проектите може да бъде проследено в платформата google meet и през YouTube. Началният час е 9:30. За участие е необходима предварителна регистрация.

Коментари

Новини Варна