IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
15:00 | 6 ноември 2021
Обновен: 16:26 | 17 април 2024

Пускат хапчета срещу COVID-19 за ЧНГ по аптеките

"Pfizer" и "Merck" се надпреварват кой пръв ще пусне лекарството на пазара

По материала работи: Слав Велев
Пускат хапчета срещу COVID-19 за ЧНГ по аптеките

Хапчета, разработени от фармацевтичната компания „Пфайзер“, могат да намалят с 89 процента риска от хоспитализация или смърт от Covid-19, ако се приемат за 3 дни след появата на симптомите. Това сочат данните от проучване с участието на 1200 пациенти с Covid-19, предаде БНР.

Според Алберт Бурла, изпълнителен директор на „Пфайзер“, данните показват, че лечението с хапчета, може да „елиминира до девет от десет постъпвания в болница“.

Възможно най-скоро „Пфайзер“ планира да започне да предоставя данните за своите проучвания на Администрацията по храните и лекарствата.

Това всъщност са резултати от едното от 3-те изследвания, които компанията разработва. Резултатите от другите две се очакват до края на годината.

Очакванията са след предоставяне на всички данни и необходимото разрешение новото лекарство да се появи на пазара в началото на 2022 г.

Специалистите по инфекциозни болести подчертават, че тези хапчета не са заместител на ваксината, но могат да помогнат, ако се дадат бързо на хора, които са се заразили с Covid-19 независимо дали са били ваксинирани или не.

Друга компания – „Мерк“ (Merck ) - изпревари „Пфайзер“ в разработването на хапчета за Covid и вече има молба за одобрение, която Консултативният комитет на Американската администрация по храните и лекарствата трябва да разгледа на 30 ноември.

Коментари

Новини Варна