IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
11:45 | 13 ноември 2021
Обновен: 00:28 | 18 април 2024

Проф. Кантарджиев: Ще има още умрели!

Това никога не е било, жалва се консултантът по ваксинация към Столична община

По материала работи: Слав Велев
Проф. Кантарджиев: Ще има още умрели!

Числата наистина спадат, но още известно време ще се увеличава броят на починалите. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община.

„Доказахме на народа, че когато експертно се управлява криза, умрелите и заболелите са по-малко. За съжаление в момента 113 000 души са активно болни. Това никога не е било. Това, с което се хвали Министерство на здравеопазването, точно обратното казват директорите на болниците. Тежко е положението по отношение на многото болни и лечението. Естественият ход на една пандемия е да започнат да намаляват случаите, когато се натрупа достатъчно преболедувало и ваксинирано население“, посочи професорът.

„Числата наистина спадат, но още известно време ще се увеличава броят на починалите. За съжаление такива са фактите. Хората трябва да са спокойни, но и да мислят за здравето си и за това на семействата и близките си“, заяви Кантарджиев пред БНТ.

„Днес е Денят на добротата, който цели да се възпитават децата и хората да вършат добро. Трябва да си помагаме и да не си завиждаме. Имаме нужда от Ден на добротата, защото помагайки на хората, ти помагаш на себе си. Като злобееш и завиждаш, обикновено се натоварваш“, каза още той.

„Вече веднъж сме правили избори през пандемия. Сега рискът за хората на изборите е по-малък, отколкото да отидат в супермаркетите. Трябва да се носят маските и да се спазват отстоянията, важно е да се проветрява, особено ако има събиране на хора в училищата и пред секциите. Има ли проветряване, рискът е по-малък. Администрацията, която е ангажирана с изборите, вече има опита от предишните избори. Мисля, че хората ще се справят. Хората от секциите трябва да мислят как да гласуват тези 113 000 и карантинираните“, заяви професорът.

„Лично аз много се плаша, когато министър Кацаров каже, че няма да прави нещо, защото обикновено го прави. Не знам той знае ли какво е локдаун, но сега казва, че няма да има, но каквото каже, винаги става обратното. Сертификатът за антитела по документи се издава от 11 ноември нататък, но ако преди това си се изследвал, не можело. Според мен това е добра мярка за туширане на напрежението на хора, които са боледували и не са регистрирани, за да могат да ползват зелен сертификат. Това е хубаво“, допълни Кантарджиев.

"Поставянето на трета доза ваксина е препоръчително за хората, които имат предпоставки за по-слаб имунитет или в напреднала възраст, но няма да навреди на никого", каза още професорът.

„Имунологията е много сложна материя. Медицинското становище е такова, че имаш ли антитела, значи си бил в контакт с вируса и е вероятно да имаш по-силен клетъчен имунитет и без да го изследваш. Обикновено, когато си прекарал заболяването, към този щам си защитен. Ако настъпи такава мутация, която да избягва защитата на ваксината и на това, че си преболедувал, ще е проблем. Имаме толкова малко ваксинирани и бавен темп на ваксинацията, по принцип водят до мутации. Стават мутации, но откъде измислиха този „Делта+“? Това възниква лятото за една мутация на Делта варианта. Имаме го, да. Имаме над 400 секвенирани материали според доклада от преди една седмица. Около 3% от цялата циркулация е този 4.2 вариант. Подвариантите са 117. Вчера излезе секвенирането на нови 700 материала и получените резултати показват 2%, значи не се разпространява. Това не е тема за плашене. Той не е по-заразен и по-опасен. Заразен е 10% повече, докато английският и индийският бяха в пъти по-заразни“, заяви Кантарджиев.

Според него поставянето на трета доза ваксина е препоръчително за хора с намален имунитет и възрастни над 60 години, но няма да навреди на никого. „Системата на имунитета е такава, че още едно антигенно дразнене няма да навреди, въпросът е има ли смисъл от медицинска гледна точка да се поставя ваксина при наличие на антитела. При преболедували, е възможно да боледуваш два – три дни, докато имунитетът се задейства, за да го прекарваш по-леко. През това време може да заразиш някого. Имунитетът от ваксина или от боледуване е нещо много важно. При 1000 преболедували 7 ги повтаря, но при 1000 ваксинирани 60 може да го изкарат, но ще го изкарат по-леко. Винаги има пробив. Когато ваксинираме бебетата за детски паралич, 60% от тях не реагират на първата ваксина, затова правим след това другите. Засега системата е такава: хората, които имат предпоставки за по-слаб имунитет или в напреднала възраст е хубаво да направят трета игла. Един млад човек с две ваксини няма нужда да слага трета. Хората с голям риск - медицински работници и хората в интензивни отделения, е хубаво да си направят трета доза“, добави той.

„След като затвориха училищата, направиха система да се тестват децата, но не можаха да убедят хората. Лично мое мнение е, че е по-добре родителите да го правят вкъщи. Хубаво беше Министерство на здравеопазването да организира едно обучение по училищата“, каза още Кантарджиев.

По думите му антибиотиците се пият само при бактериална инфекция, а не при вирусна. „Те са само срещу бактериални инфекции и трябва да се вземат такива, които ще убиват само вероятния или сигурния причинител, а не са широкоспектърни. 7 пъти се е увеличила употребата на антибиотици ,миналата година заради страха от COVID“, добави той.

„Побъркахме се. Затова лятото, когато нямаше случаи, казвах на хората да се събират на открито и да се видят с приятели и роднини, защото ще дойде една есен, която дойде. Ако три месеца сме се катерили по този стълб на заболяемост, това, което беше направено, не беше навреме и още месеци ще трябват, за да се намалят постепенно случаите. Ще имаме един много голям брой на починалите и едно претоварване на здравната система. Вече попрегоря и затова намаляват случаите“, допълни професорът.

Коментари

Новини Варна