IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
12:15 | 18 ноември 2021
Обновен: 05:24 | 18 април 2024

Още 3 области излязоха от "тъмночервената зона"

Успяхме, пречупихме вълната, заяви Кацаров

По материала работи: Слав Велев
Още 3 области излязоха от "тъмночервената зона"

Още три области се оцветиха в червено на картата за разпространението на кроонавируса у нас. От тъмнчовервената зона излязоха Силистра, Шумен и Велико Търново, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Към днешна дата в червената зона са шест области – вече изброените, заедно със Смолян, Търговище и Сливен. Кърджали пък се върна в жълтата зона.

От НЦЗПБ отчитат спад на заболеваемостта с 30,12% на 14-дневна база. Към момента нивото й е 669,32 на 100 000 души.

В периода 8 – 14 ноември са регистирани 23 313 нови случая на коронавирус, а в предходната седмица броят им е бил 30 471.

Спад се отчита и в броя на активните случаи на коронавирус в България за денонощие. Хоспитализираните пациенти с COVID-19 са намалели.

Новопостъпили в болница са 770 души, като над 90 на сто от тях са неваксинирани. Новите случаи за последното денонощие са 2839, с 1030 по-малко от вчера. 164 пациенти с COVID-19 са починали, с тях броят на жертвите на коронавируса у нас стигна 26 840.

Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв.

Най-важното според него е, че мерките са били приети от обществото. Здравният министър е на мнение, че обществото е приело и факта, че те вършат работа. Той посочи, че зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението.

„Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае”, твърди д-р Кацаров.

Според него рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа.

„Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски. Слава Богу, откакто беше въведен зеления сертификат, тя се е увеличила 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи”, смята здравният министър.

Той е на мнение, че няма да бъде нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход. 

Коментари

Новини Варна