IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:30 | 20 ноември 2021
Обновен: 23:28 | 26 април 2024

РЗИ – Варна: Защитете децата си от морбили и рубеола

Усложненията могат да бъдат много опасни

По материала работи: Ставри Таргов
РЗИ – Варна: Защитете децата си от морбили и рубеола

Морбили и рубеола са ваксинопредотвратими инфекции, чието значение като основна причина за заболяемост и смъртност в детската възраст не намалява в глобален мащаб.

Високият контагиозен индекс, наличието на тежки, водещи до инвалидизиране усложнения с висока честота и значителният леталитет определят голямото здравно и социално - икономическо значение на морбилната инфекция.

МОРБИЛИ е инфекциозно заболяване, причиняващо се от РНК- вирус от род Morbillivirus, Measles virus. Морбили е детска инфекция. Характеризира се с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система.

Усложненията на морбили могат да бъдат ранни (в катаралния и обривния период) и късни като проява на наслоени бактериални инфекции.

Най-често болестта се усложнява от появата на ларингити, ларинготрахеити и бронхити, пневмонии, усложнения от страна на ЦНС, сърдечно-съдова система, стоматити, отити, колити.

РУБЕОЛА се причинява от специфичен вирус – РНК вирус от групата на тога-вирусите. Заболяването се предава по въздушно-капков път.

Предимно се заразяват децата, които ходят на училище. Причинителят прониква в организма през лигавицата на дихателните пътища.

Оттам той попада в кръвта, чрез която достига до кожата, лимфните възли и до плода у бременни.

Значението на рубеолната инфекция като проблем на общественото здравеопазване се определя от тератогенния ефект на рубеолния вирус по време на бременност. Налице е висок процент спонтанни аборти, мъртвораждания или синдром на вродена рубеола.

Вирусът предизвиква изменения в хромозомния апарат на клетките на плода. Децата, преболедували вътреутробно от рубеола, са с тежки малформации на сърдечно-съдовата система, на очите, с глухота.

Тези инфекции са основна причина за заболяемост и смъртност в детската възраст, преди въвеждането на задължителна имунизация!

Единствената защита е ваксинацията

В медицинската практика са налични високо ефективни живи вирусни ваксини, които осигуряват 90-95% защитеност срещу морбили и рубеола.

Досегашният опит от приложението на тези ваксини показва, че пълно прекъсване на разпространението на инфекцията се постига само при трайно поддържане на висок имунизационен обхват (≥ 95%).

В противен случай снижението на заболяемостта е временно, последвано от нови епидемии след удължен междуепидемичен период.

Инфекциозните заболявания морбили и рубеола са ваксинопредотвратими и влизат в Задължителния имунизационен календар под формата на комбинирана ваксина: - от XIII месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, a на 12-годишна възраст се извършва реимунизация срещу морбили, рубеола и паротит.

Съветът към всички родители е да потърсят личния си лекар и да го уведомят, че желаят да ваксинират детето си. С имунизацията ще защитите и себе си, и близките си от морбили и рубеола и от техните усложнения, съобщават от РЗИ – Варна.

Коментари

Новини Варна