IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
10:15 | 27 ноември 2021
Обновен: 09:23 | 15 април 2024

Нарекоха новия супер вирус Омикрон

Има над 50 мутации

По материала работи: Ставри Таргов
Нарекоха новия супер вирус Омикрон

Едва отдъхнали си след новината, че Делта вариантът се самоубива, нова паника скова света. Омикрон. Така учените нарекоха новия щам на COVID-19, който предизвика истинска патика по света. Експертите от СЗО се събраха на извънредно заседание. Всички европейски страни забраниха полетите до Южна Африка.

Вирусолозите у нас вече го наричат "супер вирус". Причината е, че досега не е имало вариант на коронавируса, който да притежава толкова мутации - над 50.
Освен в Южна Африка, "B.1.1.529" вече е регистриран в Хонконг и Израел. А Белгия вече стана първата европейска държава, засякла варианта при неваксинирано лице, върнало се от Египет.

Най-лошият сценарий според вирусолозите ще е, ако новият вариант на коронавируса се окаже нов щам.

„Това би означавало, че имунният отговор, който имаме спрямо предишни варианти, няма да е достатъчен, а ваксините може да не ни защитават. На практика ще трябва да започнем играта отначало”, каза проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН. Големият брой мутации притеснява всички учени по света.

„Повече от 30 са само в S белтъка - този, с който вирусът разпознава рецептора на клетката. Има обаче и мутации, чиято функция не е ясна”, обясни Александрова.

Този вирусен вариант може да се окаже „най-опасният, откриван досега”, смятат британските власти.

Новият вариант се предава по-лесно от Делта, а ваксините, с които разполагаме в момента, може да са по-малко ефективни, каза министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид.

Експерти от Световната здравна организация обаче не прибързват с изводите.

„Ще ни отнеме няколко седмици, за да разберем какво въздействие има този вариант. Изследователите работят, за да разберат повече за мутациите”, каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер, съобщава "Стандарт".

 

Коментари

галакси 26 ( преди 2 години )
Забрана за влизане на африканци в България . За местните експорт.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна