IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:30 | 26 ноември 2021
Обновен: 18:19 | 28 април 2024

Новият щам още не е в България, но го има в Белгия! ЕС предвижда "аварийна спирачка"

Утре излизаме от "тъмночервената зона", заяви Кацаров

По материала работи: Слав Велев
Новият щам още не е в България, но го има в Белгия! ЕС предвижда "аварийна спирачка"

Пристигащите в България от страни, които са в "червена зона" по заболеваемост от Ковид-19, ще бъдат поставяни под карантина за 72 ч., а не както досега за 24 часа. В това време трябва да си направят тест за коронавирус. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Ограничението на важи за лица със "зелен сертификат".

Новият карантинен срок влиза в сила от 1 декември. Целта е да се ограничи вероятността от внасяне на нови случаи на коронавирус в страната. У нас няма регистриран случай на южноафриканския щам. Остава в сила забраната за влизане в нашата страна на хора от Южна Африка. 

"Влизането на граждани от Южна Африка е забранено и в момента. Това, което ще променим, касае българските граждани. Ако има такива, които пътуват и се прибират у нас, за тях няма да важи тридневна, а 14-дневна карантина. Тестът, който ще си направят, ще бъде секвениран, за да се разбере дали гражданинът е носител на новия щам", уточни Кацаров.

Европейският съюз обмисля да използва своя механизъм за "аварийна спирачка", ограничаващ пътуванията, за да спре разпространението на новооткрития вариант на Ковид-19 от Южна Африка и нейните страни съседки. Това съобщи в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Комисията "ще предложи, в тясна координация с държавите членки, да активира аварийната спирачка, за да спре въздушното пътуване от южноафрикански регион поради варианта B.1.1.529, който е повод за безпокойство", написа тя.

Световната здравна организация провежда извънредна среща заради новия щам. Той е с множество мутации, които го правят по-опасен.

В Белгия е засечен първият случай на новооткрития щам на коронавируса B.1.1.5299. Това съобщава здравният министър на страната Франк Ванденбрук, цитиран от телевизия „Bfmtv”. 

„За момента няма никаква причина за паника. Трябва да сме предпазливи. Но не знаем дали е опасен този вариант”, категоричен е здравният министър.

Случаят е засечен на 22 ноември. Според белгийски издания става въпрос за млада жена, която е проявила симптоми 11 дни след пътуване до Египет през Турция. Тя не е ходила до Южна Африка или друга страна в южната част на континента. Жената не е ваксинирана, нито е карала преди това COVID-19. 

До момента новият щам е засичан в Южна Африка, Ботсвана, Хонконг и Израел.

Коментари

Новини Варна