IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
09:00 | 12 декември 2021
Обновен: 05:26 | 28 март 2024

Защо пълните хора боледуват по-тежко от COVID? Откриха причината

SARS-CoV-2 може директно да зарази мастните клетки, както и някои специфични имунни клетки, намиращи се в мастните тъкани

По материала работи: Слав Велев
Защо пълните хора боледуват по-тежко от COVID? Откриха причината

Източник: iStockphoto

SARS-CoV-2 може директно да зарази мастните клетки, както и някои специфични имунни клетки, намиращи се в мастните тъкани, става ясно от проучване поместено в bioRxiv, предаде Plus.bg.

За откритието си учените експериментират с мастна тъкан, получена от бариатрични операции, с цел да установят дали тези клетки могат да бъдат заразени с коронавирус. Резултатите показват, че мастните клетки – адипоцити, се заразяват и развиват ниско ниво на възпаление. Макрофагите – имунни клетки, намиращи се в мастната тъкан, също се засягат, като се предизвиква далеч по-интензивен възпалителен отговор. 


Изследователите откриват частици на коронавируса и в мастните натрупвания, около различни органи. Известно е, че ХИВ и вируса на грипа могат да се „вмъкнат“ в мастната тъкан, за да се скрият от имунната система. Според експертите теоретично е възможно да се случва същото и с SARS-CoV-2, правейки мазнините резервоар за вируса. 

От началото на настоящата пандемия е известно, че хората със затлъстяване са в по-висок риск от тежко протичане на ковид, необходимост от хоспитализация и фатален изход от заболяването. Все още научната медицинска общност търси точния отговор защо е така. 

Разглеждат се няколко теории. Едната предполага, че излишната мазнина притиска диафрагмата, което ограничава въздушния поток в белите дробове, а това допълнително усложнява проблемното дишане при COVID. 

При хората със затлъстяване кръвта се съсирва по-лесно, което предвид особеностите на заболяването, предизвиква повишена склонност към съсирване. 

При прекомерно наличие на мастни натрупвания в тялото, мастните клетки инфилтрират далака, костния мозък и тимуса, където и се произвеждат имунни клетки. Това отслабва работата на имунната система – намалява се количеството и ефикасността на произведените имунни клетки. 

Освен това излишните мазнини могат да предизвикат хронично, макар и слабо, възпаление в цялото тяло, тъй като те отделят възпалителните цитокини. Макрофагите, от друга страна, в опит да изчистят мъртвите мастни клетки също отделят възпалителни вещества. 

Сега има и доказателство, че коронавирусът директно заразява мастните клетки, което по думите на старшия автор на изследването проф. д-р Катрин Блиш от Станфордския университет пред New York Times, може да доведе до тежко протичане на заболяването. 

Източници:
https://www.nytimes.com/2021/12/08/health/covid-fat-obesity.html
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.10.24.465626v1

Още здравни новини ще намерите на "Plus.bg"

Коментари

Новини Варна