IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
11:15 | 24 декември 2021
Обновен: 02:52 | 25 април 2024

Как влияе парацетамолът? Дори и не подозирате какви вреди нанася

Засяга съзнанието и може да промени характера

По материала работи: Слав Велев
Как влияе парацетамолът? Дори и не подозирате какви вреди нанася

Много от хората, които приемат по-големи количества парацетамол, не са наясно с възможните странични ефекти и последствия. При това парацетамол нерядко се дава и на малки деца.

Този медикамент в никакъв случай не е безобиден, казва д-р Герхард Мюлер-Швефе, експерт по болкоуспокояващите медикаменти. 

"Парацетамолът може да увреди черния дроб, а на децата често се дават твърде големи дози. Благодарение на напредъка в научните изследвания знаем, че в гръбначния мозък парацетамолът атакува система, която отговаря за контрола над болката", обяснява той.

Решаваща е правилната дозировка. В противен случай може да се стигне до тежки увреждания на черния дроб и дори до спиране на функциите му, предупреждава Мюлер-Швефе.

В зависимост от това какви количества парацетамол се приемат и за какъв период от време става дума, може да се стигне дори до зависимост от медикамента. Парацетамол влияе най-вече на централната нервна система - тоест, на мозъка и на гръбначния мозък. 

"В емоционален план се установява един вид невъзмутимост - не се реагира нито положително, нито негативно. Не се проявява особено съпричастие при чуждо страдание. Същото е и когато някой друг се радва. Взимат се прибързани решения, които не са добре обмислени - хората са по-склонни да рискуват", пояснява експертът, цитиран от DW.

В едно от последните изследвания, посветени на ефекта от парацетамола, учените стигат до извода, че медикаментът влияе на човешкото съзнание и в краткосрочен план дори може да промени характера.

Коментари

Новини Варна