IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
14:30 | 8 януари 2022
Обновен: 00:46 | 18 април 2024

Сербезова: Няма рязко повишаване на заболеваемостта при децата

Последиците върху организма след Covid-19 са много по-големи, заяви здравният министър

По материала работи: Слав Велев
Сербезова: Няма рязко повишаване на заболеваемостта при децата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Започва петата вълна на коронавируса, увеличава се заболеваемостта, увеличава се броят на хоспитализираните. Това заяви здравният министър Асена Сербезова по Дарик радио.

"Започна петата вълна, но смятаме, че по-малко хора ще се нуждаят от болнично лечение. Но е трудно се прогнозира, защото пък у нас имунизацията е на много ниско ниво", посочи тя.

Омикрон заразява и ваксинирани и заразява по-лесно, но пък ваксините предпазват от тежко боледуване, подчерта министърът. Все още обаче в България доминиращия щам е Делта, посочи тя.

"Не наблюдаваме рязко повишаване на заболеваемостта на децата" - това каза Асена Сербезова в отговор на въпроса, предстои ли ново онлайн обучение. "Преди да се пристъпи към обучение от дистанция има и друг мерки, които могат да се приемат, за да останат децата в клас", поясни тя. 

"94 процента от новозаболелите не са ваксинирани, а и повече от 93% от починалите също не са били ваксинира", допълни Сербезова. "Проблемът не е само в самия вирус. Последиците върху организма след Covid-19 са много по-големи", отчете тя. 

Проф. Сербезова коментира ролята на двата новосъздадени комитета, които замениха НОЩ (Националния оперативен щаб). Първият е т.нар. национален пандемичен комитет, чиято идея е да координира работата на министерствата, други министерства да подкрепят здравното: например МВР да подкрепи МЗ като осъществява контрол за спазването на противоепидемичните мерки.

Вторият новосъздаден комитет е вътрешно ведомствения пандемичен комитет, чийто членове са зам.-министри и епидемиолоpи, включително и главният държавен здравен инспектор. 

"Ковид кризата показа колко е важна ролята на РЗИ и здравния контрол", изтъкна проф. Сербезова. 

Коментари

Новини Варна