IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
15:15 | 21 февруари 2022
Обновен: 12:13 | 27 април 2024

От лаборатория ли излиза Омикрон?

Миналата година СЗО създаде стратегическа група за COVID-19

По материала работи: Слав Велев
От лаборатория ли излиза Омикрон?

Предположението, че Омикрон може да е създаден изкуствено, за да се преодолее пандемията, не е подкрепено с конкретни данни. Това посочи Мелита Вуйнович, специален представител на Световната здравна организация (СЗО) в Русия пред ТАСС.

Коментирайки предположенията на експертите, че щамът Омикрон може да е бил създаден специално за преодоляване на пандемията, експертът припомни, че преди това "е имало много спекулации дори за самия ковид".

"Много се съмнявам, че това експертно мнение е било подкрепено с конкретни данни", изтъкна Вуйнович. "Провеждат се много научни изследвания. Но няма информация някой да е създал нещо изкуствено. В момента науката работи върху това да създаде ваксина, която да предпазва. Но да се създаде вирус, който да пътува и да се движи толкова свободно, никой учен дори не обмисля сериозно тази теза. Това е по-скоро мит или легенда, които винаги се появяват, когато в света се случи нещо тежко. Но няма научна обосновка за това."

Вуйнович отбеляза, че през октомври миналата година СЗО е създала стратегическа група (Научно-консултативна група по нововъзникващи опасни патогени - SAGO) от експерти от цял свят, която да разглежда произхода и еволюцията на самия вирус.

"Досега тази стратегическа група се е събирала седем пъти и се обсъждат всички възможности", добави тя. 

Коментари

Новини Варна