IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
12:45 | 17 март 2022
Обновен: 03:39 | 25 април 2024

Само Варненско свети в "тъмночервено" на COVID-карата на България

От 18 март на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка, поради повишена заболяемост от грип и ОРЗ

По материала работи: Слав Велев
Само Варненско свети в "тъмночервено" на COVID-карата на България

Само област Варна е в "тъмночервената зона" по ниво на заболеваемост от Ковид-19 на двуседмична база. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирани от БТА.

С най-ниско ниво на заболеваемост от коронавирусната инфекция – под 100 на сто хиляди души население, са областите Благоевград и Кърджали, които са в "зелената зона". Областите Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Хасково, Сливен, Габрово и Разград са в "жълтата зона" – с ниво на заболеваемост от 100 до 250 на сто хиляди души. Останалите области са в "червената зона".

Заболеваемостта от Ковид-19 на двуседмична база в страната е 337 на сто хиляди души.

По данни на картата за епидемичната обстановка, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за интензивно лечение на пациенти с Ковид-19, четири региона са в етап едно. Регионът, обхващащ областите Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище и Шумен, е в етап две. 

От 18 март на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка, поради повишена заболяемост от грип и ОРЗ

Във връзка с рязкото повишаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип, считано от 18 март, петък, на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка. С предписание на директора на РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г.

Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

МЗ напомня, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Коментари

Новини Варна